12.03.2019

Право на індивідуальний підхід до лікування покладене в основу трансформації системи охорони здоров’я, кінцева мета якої — поставити в центр уваги пацієнта і його здоров’я. Навіть у найтяжчих випадках зусилля медиків мають бути спрямовані на полегшення стану пацієнта, за можливості запобігання його стражданням і болю. Про це повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ) України і детально розповідають, як це реалізується.

Індивідуальний підхід: коли в центрі уваги — пацієнт

Гроші вже пішли за пацієнтом у заклади первинної медичної допомоги, де працюють сімейні лікарі, терапевти і педіатри. Це спричинило закономірну реакцію, коли вперше:

  • медичні заклади первинки почали отримувати значно більше коштів за реальні результати— обслуговування конкретних пацієнтів, які уклали декларації з лікарями медичного закладу;
  • керівники медичних закладів можуть самостійно здійснювати управлінську діяльність — керувати медичним закладом, а не виконувати вказівки згори;
  • медики в ефективних медичних закладах отримали значно вищі зарплати, оскільки нарахування тепер залежать від умов колективного трудового договору і кількості декларацій;
  • інтереси пацієнта стали в центр системи, і медичні заклади усвідомили важливість сервісу.

Порядок надання первинної медичної допомоги вперше вводить поняття практики первинної медичної допомоги — це лікар та його пацієнти — і вперше передбачає сервісні умови надання медичної допомоги — прості речі, які тепер мають виконуватись обов’язково. Чіткий список послуг, які надає сімейний лікар, терапевт або педіатр, гарантується кожному пацієнту.

Приписна кампанія

Майже 26 млн українців уже вибрали свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра — фахівця, якому готові довірити своє здоров’я. Це важливо, адже на рівні первинної медичної допомоги можна вирішити 80% проблем зі здоров’ям, як свідчить світова практика. Свій лікар — це спеціаліст, який в курсі усіх питань, що стосуються здоров’я пацієнта. Він знає сімейний анамнез і вірогідність спадкових хвороб, історію звернень, має результати аналізів і досліджень, знайомий з особливостями реакцій на ліки, алергій тощо, може поінформувати про ризики певних захворювань особисто.
За таких умов лікар може правильно сформулювати індивідуальний план лікування, профілактики, щоб запобігти розвитку захворювань чи своєчасно направити до вузькопрофільного фахівця.

Джерело...