02.12.2021

Державні заклади охорони здоров’я, які фінансуються напряму з бюджету, отримають підвищену заробітну плату для своїх працівників так само як ті заклади, які уклали договори про медичне обслуговування населення. Про це повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

«Ухвалено Державний бюджет України на 2022 рік. Цей бюджет вперше передбачає збільшення витрат на охорону здоров’я у розмірі, який має гарантувати ринкову заробітну плату для медичних працівників. Базовий рівень для всіх лікарів встановлено на рівні 20 тисяч гривень, для  середніх медичних працівників – 13,5 тисячі гривень. Таким чином, уряд виконує Указ Президента України Володимира Зеленського, який був виданий до Дня медичного працівника в Україні», – зазначив  міністр. 

Водночас МОЗ очікує в цьому році ухвалення законопроєкту №6306, який передбачає право Кабінету Міністрів України встановлювати мінімальну гарантію із заробітної плати, щоб досягти показників, яких вимагає Указ Президента України.

Рівень заробітних плат медичних працівників, які працюють у державних закладах охорони здоров’я повинен бути таким самим, як і у тих, хто працює в закладах, що фінансуються за програмою медичних гарантій. 

Міністерство фінансів України підтримало позицію міністерства охорони здоров’я України, і в Державному бюджеті України на 2022 рік передбачено додатково виділення фінансування у розмірі 2 млрд грн для збільшення заробітних плат медичних працівників закладів, що перебувають в управлінні міністерства.

Наразі, міністерство охорони здоров’я розробило та опублікувало проєкт постанови Кабінету Міністрів України, яка пропонує встановити на 2022 рік надбавку за престижність праці медичним працівникам бюджетної сфери у розмірі:

  • лікарям та професіоналам з вищою немедичною освітою, які допущені до медичної діяльності в закладах охорони здоров’я до 500 відсотків;
  • фахівцям з базовою вищою медичною освітою та неповною вищою медичною освітою до 300 відсотків.