12.06.2019

Як повідомляють у Центрі громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України, вже у 2019 р. будуть закуплені послуги із супроводу та профілактики ВІЛ у громадських організацій та інших надавачів послуг, які мають досвід надання цієї допомоги. Це інноваційний для України механізм, адже відтепер за кошти державного бюджету фінансуватиметься не лише лікування пацієнтів із ВІЛ, але й соціальна складова роботи з пацієнтами.

Що зміниться та хто адмініструватиме процес

Відповідну Постанову про «Деякі питання надання послуг представникам групи підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ та людям, які живуть з ВІЛ» Уряд затвердив 12 червня 2019 р. Закупівля послуг із супроводу та профілактики ВІЛ-інфекції відбуватиметься Центром громадського здоров’я, який вже розпочав проведення тендерних процедур.

«Держава вперше в історії розпочне оплачувати цю роботу за кошти державного та місцевих бюджетів. І це великий прорив на шляху до подолання ВІЛ-інфекції, адже значна частка успіху в лікуванні ВІЛ — це консультування і супровід пацієнтів. Саме завдяки цій підтримці вдається отримати прихильність до щоденного застосування антиретровірусних препаратів», — зазначив Віктор Ляшко, перший заступник генерального директора Центру громадського здоров’я.

Докладніше про профілактику та супровід

Послуги з супроводу та профілактики ВІЛ — це, насамперед, робота з населенням, що перебуває у групах ризику інфікування вірусом імунодефіциту. Ці послуги включають проведення тестування, програму обміну шприців та голок, консультації для людей, які дізналися, що мають ВІЛ-інфекцію, та психологічну підтримку. Усі витратні матеріали (швидкі тести, презервативи, шприци тощо) для надання цих послуг вже в наявності — їх закупили міжнародні партнери.

Проблема ВІЛ в Україні

Україна сьогодні посідає одне з перших місць серед країн Європейського регіону за кількістю ВІЛ-позитивних осіб. За оновленими оціночними даними, на початок 2019 р. в країні проживає близько 200 тис. ВІЛ-позитивних людей і понад 60 тис. з них не знають про свій статус. Найбільш ураженими ВІЛ-інфекцією регіонами є Дніпропетровська, Одеська, Миколаївська, Херсонська, Київська, Чернігівська область, а також Київ.

За 1987–2018 рр. в країні зафіксовано 48 456 випадків смерті від захворювань, зумовлених СНІДом. У травні 2019 р. в Україні офіційно зареєстровано 1463 нових випадків ВІЛ-інфекції. З-поміж них у 674 пацієнтів діагностовано СНІД, а 251 людина померла від хвороб, спричинених СНІДом.

Основним шляхом передачі ВІЛ залишається статевий — 65,6%. Вчасне діагностування ВІЛ-статусу та початок лікування гарантує довге та повноцінне життя. Станом на 1 січня 2019 р. 102 432 особи отримували терапію, тоді як ще у 2009 р. — лише 15 871 особа.

Джерело-https://www.umj.com.ua/article/158366/poslugi-z-suprovodu-ta-profilaktiki-vil-zakupovuvatimutsya-za-byudzhetni-koshti