RSSВерсія для друку
Пояснення МОЗ: Приватна медична практика за індивідуальною ліцензію Лікаря-ФОП
24.05.2019

У відомстві розраховують на поступове збільшення кількості приватних лікарів-ФОП, яке також стимулюватиметься діяльністю Національної служби здоров’я та системою індивідуального ліцензування на медичну практику.

Ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики може отримати зареєстрована в установленому законодавством порядку юридична особа, яка створила заклад охорони здоров’я, та фізична особа —  підприємець.

Як відкрити приватну медичну практику лікарю-ФОП:

1.      Зареєструватись як фізична особа — підприємець (КВЕД «Загальна медична практика» (86.21), отримати відповідне свідоцтво і зареєструватись в органах податкової служби.

2.      Орендувати приміщення, що відповідає вимогам Державних будівельних норм України «Будинки і споруди. Заклади охорони здоров’я ДБН В.2.2-10-2001» та встановленим санітарним нормам.

3.      Закупити обладнання.

4.      Отримати ліцензію на ведення медичної практики. Організаційні, кадрові й технологічні вимоги до матеріально-технічної бази ліцензіата, вичерпний перелік документів, що додаються до заяви про отримання ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики визначений у Постанові Кабінету Міністрів України від 02.03.2016 № 285).

5.      Для лікарів, що надають первинну медичну допомогу, зареєструватись в електронній системі охорони здоров’я, перед тим обравши і встановивши медичну інформаційну систему. Щоб отримувати кошти за надані послуги, необхідно укласти договір з Національною службою здоров’я.

Фізична особа-підприємець має право наймати на роботу лікарів з вищою медичною освітою та молодих спеціалістів з медичною освітою згідно із законодавством (п. 2.5. Ліцензійних умов провадження господарчої діяльності з медичної практики).

Важливо знати: Як реалізуються права медиків у допуску до професії

Суб’єкти господарювання, що провадять медичну практику, повинні провадити діяльність відповідно до заявлених у відомостях про стан матеріально-технічної бази лікарських спеціальностей та спеціальностей молодших спеціалістів з медичною освітою.

Лікарі, які не працюють понад три роки за конкретною лікарською спеціальністю, допускаються до медичної практики після проходження стажування.

У разі надання платних медичних послуг суб’єкт господарювання зобов’язаний видати споживачеві (пацієнтові) розрахунковий документ, який засвідчує факт виконання роботи, надання платної послуги, відповідно до Закону України «Про захист прав споживачів».

Джерело- https://medprosvita.com.ua/poyasnennya-moz-privatna-medichna-praktika-za/