RSSВерсія для друку
Пояснення МОЗ: Бригади «швидкої» надають допомогу у випадках, коли існує безпосередня загроза життю та здоров’ю людини
22.01.2019

У зв’язку з реформування «швидкої» поповзли чутки про розподілення екстреної та невідкладної меддопомоги на різні номери для виклику. МОЗ надало чітку відповідь про роботу ЕМД у 2019 році!

«Бригади «швидкої» надають допомогу у випадках, коли існує безпосередня загроза життю та здоров’ю людини. Існує перелік симптомів, які можуть свідчити про необхідність екстреної допомоги. Це, наприклад, раптовий розлад дихання, знепритомлення, біль у ділянці серця, значна зовнішня кровотеча тощо. У таких випадках необхідно викликати швидку допомогу за єдиним номером 103. Бригада екстреної медичної допомоги має прибути на місце події у містах – протягом 10 хвилин, у населених пунктах поза межами міста – протягом 20 хвилин з моменту надходження звернення до диспетчера», — пояснюють у відомстві.

Зазначимо, що реформування роботи ЕМД почалось ще у 2018 році. Частину функцій дійсно буде перекладено на службу невідкладної допомоги, до якої також мають приєднатись частково сімейні лікарі, терапевти та педіатри.

«Так звана “служба невідкладної допомоги” є однією з опцій надання медичної допомоги вдома в пацієнта. Рішення про її створення та підтримку приймає місцева влада. В тих регіонах, де працює така служба, є окремі номери, за якими можна викликати медиків або скористатись переадресацією виклику з номеру 103. Зазвичай, це місцеві номери і в жодному випадку — не номер 112. Крім того, якщо йдеться про неекстрений виклик у робочий час медичного закладу первинної допомоги, можна звернутись до свого сімейного лікаря»,- зазначають у прес-службі МОЗ України.

В майбутньому, коли в повній мірі запрацюють регіональні диспетчерські служби «103», дзвінки від пацієнтів будуть чітко розділятись на екстрені та не екстрені, але наразі ЕМД працює фактично без змін.

Джерело...