RSSВерсія для друку
Пояснення медреформи від Гройсмана: За що заплатять лікарям? Звідки будуть брати обладнання
24.10.2017

Лікарі-спеціалісти та сімейні лікарі отримуватимуть кошти за вилікуваних пацієнтів. Все за звітами через E-health. За обладнанням звертатись у громади.

Збереження медичних закладів та їх фінансування буде питанням саме місцевої влади, а не Уряду. Частину коштів медзаклад звичайно отримуватиме з державного бюджету, а саме ті кошти, які заробили за своїх пацієнтів лікарі. Частина піде на зарплатню, інша на необхідні для лікарні речі. Сам медичний заклад буде забезпечуватись місцевої владою. Гройсман впевнений, що кошти в них є, але вони зберігають їх на депозитах.

Самі ж лікарі будуть отримувати гроші за конкретну медичну послугу. Вартість кожної з них буде вираховуватись за реальними потребами. Це буде так званий перехід до «Доказової медицини», з виключенням гіпердіагностики. Наприклад, на лікування пневмонії розрахунок буде включати в себе ліки, які буде доцільно використати за станом пацієнта. З розрахунку буде виключена госпіталізація та інші окремі позиції. В саму ж вартість лікування буде включено винагорода лікарю.

А займатись розрахунками, фінансуванням галуззі, та договорами з лікарями (а також дозволами на медичну практику), за словами Гройсмана буде Національна служба здоров’я, яку планують створити до кінця року. За своїми функціями НЗСУ буде схожим на казначейства, та також виступить у ролі оператора.

Джерело