RSSВерсія для друку
Підготовка кадрів: Рахункова палата виявила порушення при використанні МОЗ та медуніверситетами коштів державного бюджету
15.04.2019

Рахункова палата України повідомляє про завершення аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених МОЗ на підготовку медичних, фармацевтичних кадрів вищими навчальними закладами, та стану використання і розпорядження об’єктами державної власності, належними державі матеріальними, іншими активами, що мають фінансові наслідки для державного бюджету.

Зазначається, що з моменту набрання чинності Законом України «Про вищу освіту» з 06.09.2014 р. медичним закладам вищої освіти (ЗВО), а саме університетам і академіям, було надано автономію та самоврядування.

Ці повноваження стосувалися, зокрема, ухвалення рішень щодо організації освітнього процесу, наукових досліджень, внутрішнього управління, економічної та іншої діяльності.

Проте аудит показав, що не забезпечено належний внутрішній контроль за використанням коштів державного бюджету та державного майна перевіреними медичними закладами вищої освіти. Бюджетні кошти використовувалися з порушенням вимог, встановлених чинним законодавством — неекономно та непродуктивно.

Аудиторами перевірено головного розпорядника коштів — МОЗ та ще 7 закладів вищої освіти (медичні університети та академія). Перевірка охопила період 2017–2018 рр.

За цей період МОЗ не забезпечило належного виконання функцій головного розпорядника коштів. А роль головного замовника підготовки медичних та фармацевтичних кадрів виконувало формально. Це стосується і належного контролю за використанням коштів 14 закладами вищої освіти, що належать до сфери управління, а також своєчасності та повноти прийняття управлінських рішень у цій сфері.

Аудит засвідчив, що через відсутність контролю з боку Міністерства освіти і науки (МОН) і МОЗ за дотриманням ЗВО, що належать до сфери управління МОЗ, вимог ліцензійних умов щодо формування державного замовлення на підготовку медичних та фармацевтичних кадрів протягом 2017–2018 рр. окремі медичні університети при здійсненні освітньої діяльності не дотримувалися затверджених ліцензованих обсягів. Зокрема, з перевищенням встановлених ліцензованих обсягів, як правило, здійснювалася підготовка фахівців за кошти фізичних і юридичних осіб, у тому числі іноземних громадян.

Після завершення навчання в інтернатурі (за кошти державного бюджету) працевлаштувалися лікарями в заклади охорони здоров’я у 2017 р. лише 79,9%, у 2018 р. — 76,2% випускників.

При цьому з них щороку майже четверта частина звільняються з роботи, не відпрацювавши 3-річного терміну. Одна з головних причин — відсутність будь-якої відповідальності за невідпрацювання.

Рахункова палата встановила, що створена Міністерством система управління і контро­лю за діяльністю підпорядкованих медичних закладів вищої освіти, використанням і розпорядженням майном є недостатньо ефективною.

Протягом останніх 3 років участь МОЗ у реалізації державної політики у сфері вищої освіти не була ефективною. Через відсутність стратегії розвитку вищої медичної освіти реформування цієї галузі МОЗ здійснювалося безсистемно, пріоритети діяльності не були визначені.

Кабінет Міністрів України лише 27.02.2019 р. своїм розпорядженням схвалив розроблену за участю МОЗ Стратегію розвит­ку медичної освіти, одним з пріоритетних напрямів якої визначено підвищення якості вищої медичної освіти.

Уряд зобов’язав МОЗ разом із зацікавленими центральними органами виконавчої влади розробити та подати в місячний строк Кабінетові Міністрів України план заходів з реалізації даної стратегії. Проте станом на 09.04.2019 р. такий план заходів МОЗ не розроблено.

Аудит засвідчив, що за погодженням з МОЗ окремими ЗВО державне майно передавалося в оренду з порушенням вимог Закону «Про освіту» і використовувалося на цілі, не пов’язані з освітнім призначенням.

Cтаном на 01.01.2019 р. державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, зокрема на понад 81% земельних ділянок, 41% споруд і 34% будівель, ЗВО не оформлена.

Окрім зазначених порушень, аудиторами було виявлено і фінансові. Так, зафіксовано факт оплати будівельних робіт Вищим державним навчальним закладом України «Буковинський державний медичний університет» і Національним медичним університетом імені О.О. Богомольця за відсутності документальних підтверджень, що має ознаки кримінальних правопорушень і потребує негайного повідомлення правоохоронним органам.

Ознаки кримінального правопорушення виявили і в передачі Одеським національним медичним університетом ТОВ «Стікон» земельної ділянки, яка була виділена університету на праві постійного користування для експлуатації гуртожитків та об’єктів незавершеного будівництва. Але вартість цих об’єктів як інвестицій під забудову житлових будинків не була зазначена.

За результатами аудиту Рахункова палата має низку рекомендацій, зокрема для Міністерства охорони здоров’я. Серед яких:

  • запровадити дієву систему внутрішнього контролю за використанням ЗВО бюджетних коштів на підготовку медичних (фармацевтичних) кадрів і державного майна в умовах їх самостійності та автономності;
  • зобов’язати керівників ЗВО забезпечити контроль за виплатою випускникам одноразової адресної грошової допомоги (за наявності укладеного трудового договору із закладом охорони здоров’я) і відпрацювання ними трирічного терміну, а також за своєчасним прибуттям випускників до місця проходження інтернатури;
  • вжити заходів щодо проведення інвентаризації державного майна ЗВО, що належить до сфери управління МОЗ, та державної реєстрації щодо речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень;
  • провести суцільну перевірку договорів оренди, укладених ЗВО;
  • притягнути до відповідальності керівників ЗВО, у яких допущено порушення, втрати і неефективне використання активів відповідно до укладених з ними контрактів.

Рахункова палата поінформує Генеральну прокуратуру України про виявлені ознаки кримінального правопорушення при здійсненні оплати будівельних робіт Буковинським державним медичним університетом і Національним медичним університетом імені О.О. Богомольця.

Джерело-https://www.apteka.ua/article/498155