RSSВерсія для друку
Під стінами МОЗу відбувся майстер-клас з надання першої невідкладної медичної допомоги
11.09.2012

З нагоди Всесвітнього дня невідкладної медичної допомоги спеціалісти Міністерства охорони здоров'я та Українського науково-практичного центру екстреної медичної допомоги провели у Маріїнському парку майстер-клас з основ надання ПНМД для журналістів. На спеціальному манекені журналісти вчилися виявляти пульс, елементарні ознаки життєдіяльності, надавати першу допомогу при легенево-серцевій недостатності. 

 

"Новий прийнятий Президентом України закон "Про екстрену медичну допомогу" зобов'язує до вміння надавати домедичну допомогу в обов'язковому порядку рятувальників аварійних служб, пожежної охорони, працівників різних підрозділів міліції, фармацевтичних працівників, провідників пасажирських вагонів, бортпровідників тощо. Проте у нашому динамічному житті навіть в умовах дефіциту часу та відсутності людей зі спеціальною медичною освітою елементарними знаннями допомоги людині у критичному стані повинен володіти кожен", - зазначив у зверненні до представників ЗМІ начальник відділу екстреної медичної допомоги Департаменту реформ та розвитку медичної допомоги МОЗ України Михайло Стрельников.

 

 

"Головна мета при наданні першої медичної допомоги полягає у тому, щоб шляхом проведення найпростіших заходів врятувати життя потерпілому, зменшити його страждання і запобігти розвитку можливих ускладнень, - відзначив заступник директора УНПЦ екстреної допомоги та медицини катастроф МОЗ України Сергій Гур'єв. - У цій справі питання життя чи смерті вирішує кожна хвилина, саме тому основні навички такі важливі для кожного".

 

 

Всесвітній день надання невідкладної медичної допомоги відзначається щорічно у другу суботу вересня з 2000 року. Ініціаторами його проведення виступають національні організації - члени Міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.

Джерело:

http://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20120910_0.html