RSSВерсія для друку
Перспективи нового механізму захисту прав людини крізь призму Факультативного протоколу до Міжнародного пакту про економічні, соціальні і культурні права
06.12.2015

Права людини, їх захист – це вічні теми, якими пронизані всі спектри державного і суспільного життя. Напередодні Міжнародного дня прав людини ця тематика лунає звідусіль і можливо в грудневий період є шанс зробити новий праволюдинний крок для нашої держави. 19 жовтня 1973 р. Україна ратифікувала Міжнародний пакт про економічні, соціальні і культурні права (1966) (далі - Пакт zakon3.rada.gov.ua/laws/show/995_i50), а відтак, зобов’язалась утверджувати цінності міжнародного стандарту на національних теренах. 10 грудня 2008 р. Генеральною Асамблеєю ООН було прийнято Факультативний протокол до Міжнародного пакту про економічні, соціальні і культурні права (далі – Протокол) який Україна, хоча і підписавши, все ж до сьогодні не ратифікувала.

У Протоколі йдеться, що кожна держава - учасниця Міжнародного пакту про економічні, соціальні і культурні права зобов'язується в індивідуальному порядку та в рамках міжнародної допомоги й співробітництва, зокрема в економічній і технічній галузях, уживати в максимальних межах наявних ресурсів заходів для того, щоб поступово забезпечити цілковите здійснення прав, які визнаються у Пакті, в усі належні способи, у тому числі, зокрема, уживання законодавчих заходів. Варто підкреслити, що з-поміж прав, гарантованих Пактом, закріплено право кожної людини на найвищий досяжний рівень фізичного і психічного здоров'я (ст. 12). Ратифікація Протоколу дала б можливість ще одного механізму захисту прав людини, зокрема у царині охорони здоров’я, забезпечуючи можливість звернення до Комітету з економічних, соціальних і культурних прав з повідомленнями як індивідуальними, так і колективними, у разі, якщо б особи вважали, що є жертвами порушення державою-учасницею якогось з економічних, соціальних та культурних прав, викладених у Пакті.

Спільно з OP-ICESCR Coalition ВГО “Фундація медичного права та біоетики України» як інституційний член ESCR-net вживатиме спектральних заходів, аби каталізувати процес ратифікації Україною Протоколу. Звичайно, що без підтримки кожної людини це буде вкрай важко, отож, щиро розраховуємо на допомогу!

03.05.2024.

Уряд врегулював процедуру розширення Національного переліку основних лікарських засобів

Кабінет Міністрів України затвердив зміни до механізму...
03.05.2024.

Договори між НСЗУ та аптечними закладами за програмою «Доступні ліки» укладатимуться на довгостроковий період

З 1 грудня 2024 р. Національна служба здоров’я України...