RSSВерсія для друку
Першим американцям вживили мозкові датчики для управління робо-руками
21.05.2012

Паралізовані американці навчилися управляти роботизованою рукою, підключеною до датчика в їх мозку, повідомляє Nature. Клінічні випробування системи BrainGate2 провела група неврологів з Браунівського університету в Провіденсі, штат Рід-Айленд. У розробці необхідного обладнання брали участь американські інженери, а також робототехніки з Німеччини.

Система BrainGate2 складається з мініатюрного сенсора розміром 4 на 4 міліметри, який включає в себе 100 електродів,  товщиною  з людське волосся. Цей датчик імплантується в ділянку моторної кори головного мозку і реєструє електричну активність нейронів. Інформація з датчика надходить на вживлений під шкіру голови мікрочіп, який управляє рухами роботизованої руки.

Випробування BrainGate2 проводяться за участю двох паралізованих пацієнтів: 66- річного чоловіка та 58-річної жінки. Вони втратили здатність керувати всіма чотирма кінцівками, а також говорити в результаті інсульту у 2006 і 1996 роках, відповідно. Чоловікові датчики були імплантовані в 2010 році за п'ять місяців до початку випробувань, а жінці аналогічна операція була проведена п'ятьма роками раніше.

За час випробувань учасники навчилися керувати двома типами роботизованих рук. Одна з них розроблялася для протезування кінцівок за участю американських військових інженерів.  Інша модель, створена фахівцями Німецького центру авіації і космонавтики, є  важчою і використовується як допоміжний пристрій маніпулятор.

http://amn.net.ua/ukr/news/podkategoriya_3/8184