RSSВерсія для друку
Павленко підтримав проект реформи психіатричної допомоги дітям
01.03.2012

Під час зустрічі з Уповноваженим Президента України з прав дитини провідні фахівці в галузі дитячої психіатрії представили проект "Концепції організації психіатричної допомоги дітям", розроблений спільно зі спеціалістами Міністерства охорони здоров’я на виконання Указу Президента "Про питання щодо забезпечення реалізації прав дітей в Україні". Про це УНН повідомили у прес-службі глави держави.


Як зазначив Юрій Павленко, реформа психіатричної допомоги дітям є особливо актуальною та потребує комплексного системного вирішення.

Сьогодні кожна четверта-п’ята дитина в Україні потерпає щонайменше від одного психічного розладу, кожна п’ята має поведінкові, когнітивні або емоційні проблеми, у кожної восьмої діагностується хронічний психічний розлад. Майже три відсотки дітей в Україні постійно потребують психіатричної допомоги, більшості дітей потрібна підтримка психолога чи логопеда.


Представлена Концепція передбачає основні напрями реформування системи охорони психічного здоров’я дітей в Україні, а саме: вдосконалення порядку надання психіатричної допомоги дітям, зокрема відокремлення стаціонарної психіатричної допомоги для дітей від психіатричної допомоги для дорослих та інтеграція відділень спеціалізованої психіатричної допомоги дітям у структуру багатопрофільних дитячих лікарень.

Йдеться також про розвиток медичної допомоги дітям із психічними розладами та особливими потребами за місцем проживання; створення служб психосоціальної підтримки дітей з обмеженими можливостями та особливими потребами, дітей з психічними розладами за місцем їх проживання у співпраці з родинами, школами, спеціалізованими центрами.


Концепцією пропонується привести порядок надання психіатричної допомоги дітям у відповідність до міжнародних зобов'язань України, усунути зловживання психіатрією при організації медичного супроводу, надання соціальних та освітніх послуг дітям сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, вихованцям інтернат них закладів.


У Концепції також передбачено налагодження міжсекторальної взаємодії дитячих закладів Міністерств охорони здоров'я, соціальної політики, освіти і науки, молоді та спорту щодо розробки спеціальних профілактичних програм, які сприятимуть зміцненню психічного здоров'я дітей; програм інтеграції дітей з обмеженими можливостями та особливими потребами і дітей з психічними розладами в існуючі загальні системи освіти та професійної підготовки; програм підготовки вчителів загальним принципам психосоціальної терапії дітей з дефіцитом уваги, імпульсивністю, гіперактивністю та розладами поведінки.


За підсумками зустрічі Уповноважений Президента України з прав дитини підтримав проект "Концепції організації психіатричної допомоги дітям". Прийнято рішення про направлення цієї Концепції на розгляд до Міністерства охорони здоров’я з пропозицією спільного доопрацювання та подальшого винесення її на розгляд Кабінету Міністрів.