RSSВерсія для друку
Павленка попросили усунути порушення прав онкохворих дітей
03.03.2012

Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко, перебуваючи з робочою поїздкою в Черкаській області, ознайомився з роботою обласного онкологічного диспансеру. Про це УНН повідомили у прес-службі глави держави. 

Під час відвідування Юрій Павленко зустрівся з керівництвом закладу та батьками, діти яких перебувають на стаціонарному лікуванні. В ході розмови батьки розповіли Юрію Павленку про основні проблеми з проханням втрутитись та посприяти їхньому вирішенню на законодавчому рівні.  

В першу чергу батьки вели мову про те, що вони не мають права перебувати разом зі своїми дітьми на стаціонарному лікуванні після досягнення ними 6-річного віку. Це зумовлює великі труднощі як для батьків так і для дітей, адже старшим за шестирічний вік дітям також життєво необхідна постійна увага та підтримка батьків. Їм самостійно доводиться вирішувати питання з житлом та харчуванням, адже лікарні, згідно законодавства, не можуть забезпечити їх побутовими та санітарними умовами. Більш того, батьки змушені своїми силами вирішувати питання за місцем працевлаштування, адже відпустка зі збереженням місця роботи також надається батькам дітей до 6-річного віку.

Уповноважений Президента України з прав дитини розділив переконання батьків в тому, що ця норма є несправедливою. В такий складний період життя дитина повинна відчувати батьківську увагу та підтримку, що безумовно тільки сприятиме її швидшому видужанню. 

В розмові з батьками йшлося також про відсутність в Україні трансплантаційних методів лікування, які б дозволили здійснювати пересадку дитині всіх органів в повноцінних, з державним замовленням, осередках. На сьогодні діти повинні лікуватись за кордоном і в цьому плані Україна відстає найбільше від сусідніх країн. Разом з тим, існують проблеми і з фінансовим забезпечення лікування дітей за кордоном, яке значно менше від потреби. 

Окреме питання стосувалось забезпечення ліками – поставки приходять в основному в четвертому кварталі. Батьки питають, «як лікувати дитину, яка поступила в онкоцентр в травні»? Керівник онкоцентру зазначив, що нерівномірність поставок державних закупівель та фінансова забезпеченість державних програм лише на половину – є однією з основних проблем для функціонування їхнього закладу. Водночас, до вирішення цієї проблеми долучається місцева влада, що суттєво допомагає їм в роботі.  

В ході розмови також порушувалось питання реабілітації дітей, які пройшли лікування. Оскільки таким дітям необхідна особлива професійна допомога, повинні бути створені спеціалізовані (не пристосовані приміщення) реабілітаційні центри, яких наразі в Україні немає. 
Уповноважений Президента України з прав дитини заявив, що за результатами зустрічі він вживатиме усіх необхідних заходів задля вирішення цих питань та пошуку тих рішень, які допоможуть сьогодні спасати життя дітей. 

Він також відзначив успішні показники роботи закладу, передові методики лікування та високий професійний рівень медичного персоналу.

Детальніша інформація за адресою:
www.unn.com.ua/ua/news/632720-pavlenka-poprosili-usunuti-porushennya-prav-onkohvorih-ditey/