RSSВерсія для друку
Парламент відхилив законопроект щодо вдосконалення правової охорони винаходів та корисних моделей
04.09.2018

4 вересня 2018 р. відбулося перше засідання дев’ятої сесії Верховної Ради України VIII скликання. Серед іншого народні депутати розглянули в першому читанні проект закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони винаходів і корисних моделей» (реєстр. № 7538).

Спікер Парламенту Андрій Парубій тричі ставив на голосування пропозицію прийняти законопроект за основу. Однак вона не набрала необхідну кількість голосів.

Також парламентарі не підтримали пропозицію А. Парубія направити законопроект до Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти на повторну підготовку проекту документа до першого читання. Пропозицію підтримали лише 189 народних депутатів.

Тільки 188 парламентарів підтримали останню пропозицію голови Верховної Ради України — повернути проект закону суб’єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання. Відтак рішення не прийнято.

Як наслідок, Парламент відхилив законопроект № 7538.

Нагадаємо, що ініціатором проекту закону виступив Уряд. Серед іншого законопроект передбачає:

  • можливість подання заяв на реєстрацію промислових зразків та торгових марок в електронній формі;
  • надання права будь-якій особі подавати заперечення проти заявки протягом 6 міс з дати публікації відомостей про заявку на винахід;
  • дієві інструменти, що унеможливлять видачу так званих «вічнозелених» патентів;
  • можливість визнання прав на винахід і корисну модель недійсними не тільки в судовому порядку, а й в Апеляційній палаті Міністерства економічного розвитку і торгівлі України (англійською — «post-grant opposition»);
  • уточнення порядку видачі сертифіката додаткової охорони прав на винаходи.

11 липня 2018 р. за результатом розгляду проекту документа члени Комітету Верховної Ради України з питань науки і освітиодноголосно прийняли рішення рекомендувати Парламенту за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу проект закону України № 7538.

Джерело