RSSВерсія для друку
Парламент ухвалив закон, що сприятиме процесу закупівлі ліків через міжнародні організації
09.04.2015

9 квітня Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування деяких лікарських засобів та медичних виробів». За це проголосувало 236 народних обранців.

 

Прийняття цього закону дозволить знизити вартість одиниці кожного окремого лікарського засобу та медичного виробу, що закуповуються спеціалізованими організаціями. Це спеціалізовані фонди, організації та механізми Організації Об'єднаних Націй, Міжнародна асоціація забезпечення медикаментами (International Dispensary Association), Королівська Агенція Великобританії (Crown Agents), Глобальний механізм із забезпечення лікарськими засобами (Global Drug Facility), Партнерство у сфері постачання та управління поставками (Partnership for Supply Chain Management).

 

Закон дозволить здійснити закупівлю в рамках державного фінансування більшої кількості лікарських засобів та медичних виробів, та відповідно, надати необхідну допомогу більшій кількості пацієнтів. Цією нормою передбачається внести зміни до Податкового кодексу України, що передбачатимуть тимчасове, до 31 березня 2019 року, звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з ввезення на митну територію України та першого постачання зареєстрованих лікарських засобів та медичних виробів.

 

«Оскільки ми хочемо привернути увагу до України міжнародних учасників закупівель, то маємо надати певні пільги. Ми розуміємо, що закон про закупівлі через міжнародні організації працюватиме лише тоді, коли ми покажемо таку готовність», - прокоментувала прийняття закону перший заступник Міністра охорони здоров’я України Олександра Павленко.

 

Нагадаємо, що законопроекти № 2150 та № 2151 покликані стати додатковим інструментом для проведення закупівлі вакцин та лікарських засобів через міжнародні організації та передбачають часткове задоволення нагальних потреб.