10.05.2019

Розпорядженням КМУ від 03.04.2019 р. № 301-р затверджено Концепцію реалізації державної політики щодо запобігання фальсифікації лікарських засобів та затвердження плану заходів з її реалізації.

Концепція визначає такі механізми запобігання фальсифікації лікарських засобів:

  • поступове впровадження маркування контрольними (ідентифікаційними) знаками упаковок лікарських засобів згідно з переліком, який визначить МОЗ;
  • створення єдиної системи проведення моніторингу обігу ліків;
  • забезпечення перевірки кінцевим споживачем достовірності інформації про лікарський засіб.

Маркуватимуться лікарські засоби контрольними ідентифікаційними знаками на основі 2D-кодування. Завдяки цьому відслідковуватиметься весь ланцюг постачання лікарських засобів від виробника до кінцевого споживача. Також це дозволить:

  • протидіяти незаконному виробництву лікарських засобів в Україні;
  • протидіяти незаконному ввезенню ліків в Україну;
  • протидіяти незаконному обігу лікарських засобів на територію України;
  • протидіяти недобросовісній конкуренції у сфері обігу ліків в Україні;
  • планувати обсяги виробництва лікарських засобів;
  • вести облік обігу лікарських засобів та прогнозувати бюджетні видатки на закупівлю лікарських засобів;
  • стандартизувати та уніфікувати процедуру обліку поставок та розподілу лікарських засобів.

Концепцію передбачається реалізувати протягом 2019–2023 рр. в 3 етапи.

Зокрема, на першому етапі (2019–2020 рр.) передбачається запустити пілотний проект з маркування препаратів на основі 2D-кодування і провести моніторинг обігу лікарських засобів із залученням суб’єктів, що провадять господарську діяльність, пов’язану з обігом ліків, та кінцевих споживачів, оцінки його ефективності.

На другому етапі (2021–2022 рр.) передбачається поступове запровадження обов’язкового маркування контрольними (ідентифікаційними) знаками упаковок лікарських засобів згідно з переліком, який визначить МОЗ, та провести моніторинг їх обігу.

На третьому етапі (2023 р.) маркування контрольними (ідентифікаційними) знаками передбачається зробити обов’язковим для всіх видів лікарських засобів згідно з відповідним переліком.

Концепцією передбачено, що фінансування заходів щодо її реалізації здійснюватиметься за рахунок коштів Державної інноваційної фінансово-кредитної установи, благодійних фондів, міжнародної технічної та фінансової допомоги, а також інших джерел, не заборонених законодавством.

Нагадаємо, 3 квітня під час прийняття Концепції Роман Ілик, заступник міністра охорони здоров’я, повідомив, що вищезгаданий пілотний проект впроваджуватиметься на добровільних засадах. Також він зауважив, що маркуватися контрольними (ідентифікаційними) знаками спочатку будуть, зокрема, препарати, вартість яких відшкодовуватиметься за рахунок бюджетних коштів (програма «Доступні ліки» і т.д.). Після 2023 р. таке маркування стане обов’язковим для всіх лікарських засобів рецептурної групи і груп препаратів, включених до Національного переліку, які є обов’язковими до застосування для лікування пріоритетних станів та захворювань в Україні.

Зауважимо, що 3 квітня Уряд також прийняв постанову «Про референтне ціноутворення на лікарські засоби, що закуповуються за бюджетні кошти», якою серед іншого передбачається встановити з 1 липня 2019 р. регресивні торговельні (роздрібні) надбавки на всі препарати з Національного переліку. Однак текст документа досі не оприлюднено.

Джерело-https://www.apteka.ua/article/500575