13.05.2019

8 травня 2019 р. на засіданні Кабінету Міністрів Україні в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун і голова Національної служби здоров’я України (НСЗУ) Олег Петренко презентували результати трансформації системи охорони здоров’я і подальші етапи змін.

З початку минулого року Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України розпочало розбудову нової системи охорони здоров’я, в центрі якої — людина і всі питання її здоров’я. «У відносини між пацієнтами та лікарями повертається довіра, професійність та гідність. Це — результати змін, які ми бачимо вже зараз», — підкреслила У. Супрун.

За півтора року трансформації системи охорони здоров’я:

«Статус лікаря первинки зростає. Українські терапевти, педіатри і сімейні лікарі почали отримувати достойну зарплату в легальному полі. За 9 місяців роботи НСЗУ виплатила медичним закладам за обслуговування пацієнтів 8,9 млрд грн.», — наголосив голова НСЗУ О. Петренко.

Як розвиватиметься система охорони здоров’я

У 2019 р. МОЗ України презентує перший в історії України гарантований пакет медичних послуг, який прийде на заміну псевдобезкоштовній медицині. Гарантований пакет — це послуги первинної, спеціалізованої амбулаторної, стаціонарної медичної допомоги, а також екстрена, паліативна та реабілітаційна допомога. Це базовий набір життєво необхідних медичних послуг, які затверджуватиме восени 2019 р. Верховна Рада України разом із Державним бюджетом на 2020 рік.

Щоб з 2020 р. запрацювала програма медичних гарантій, необхідно, аби восени 2019 р. всі заклади спеціалізованої допомоги уклали договори з НСЗУ. Для цього вони повинні автономізуватися, комп’ютеризуватися та мати відповідне обладнання. Це все реалістичні завдання, які первинка успішно виконала. Тож це можливо й на рівні спеціалізованої допомоги.

Джерело-https://www.umj.com.ua/article/142077/nszu-ta-moz-ukrayini-prezentuvali-zmini-v-ohoroni-zdorov-ya