10.06.2019

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) разом з Державним агентством з питань електрон­ного урядування України, Фондом «Євразія» (Проект USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS») та Фондом «Східна Європа» підписали меморандум про співпрацю.

Меморандум передбачає роботу над підвищенням доступності та якості відкритих даних в Україні у сфері медицини, а також реінжиніринг (кардинальне перепланування існуючих процесів, зазвичай на основі інтенсивного використання в нових процесах електронних систем) та оптимізацію бізнес-процесів у рамках роботи системи eHealth.

Олег Петренко, керівник НСЗУ, відмітив, що разом з розвитком електронних інструментів повинні відбуватися відповідні зміни й у системі охорони здоров’я. Вони мають бути зрозумілими, а процеси — ефективними та зручними. І тому провідну роль у цьому відіграють електронні інструменти та сервіси.

Відповідно до даних Організації з безпеки і співробітництва в Європі (дослідження щодо корупції в Україні), 59% населення України не до кінця розуміють суть медичної реформи, тобто такі зміни потребують роз’яснення.

Тому підписання меморандуму про співпрацю має на меті створення інструментів та сервісів на основі відкритих даних, що дасть змогу зробити медичну реформу зрозумілішою, а сервіси — зручними та прозорими для громадян.

«Завдання Державного агентства з питань електронного урядування України — максимально сприяти розвитку електронних послуг, відкриття даних, сприяння створенню на їх основі доступних сервісів», — зазначив Олександр Риженко, голова Державного агентства з питань електронного урядування України.

Петро Матіяшек, керівник проекту USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS», підкреслив, що зроблено ще один важливий крок у сфері охорони здоров’я в межах структурних трансформаційних процесів в Україні, що робить її більш прозорою та простою для кожного громадянина.

Віктор Лях, президент Фонду «Східна Європа», підкреслив значимість медичної реформи в державі. Також відмітив, що спільна роботу eHealth та Фонду «Східна Європа» стане справжнім проривом, новим Prozorro.

Варто нагадати, що наприкінці травня 2019 р. відбувся перший автоматичний обмін даними між НСЗУ та Державною службою України з лікарських засобів та контро­лю за наркотиками завдяки національній системі електронної взаємодії «Трембіта», що дозволяє проведення більше одного мільйона перевірок даних щомісяця під час реалізації програми «Доступні ліки».

Джерело- https://www.apteka.ua/article/504212