RSSВерсія для друку
Найважливіше завдання реформування медицини - впровадити нові механізми її фінансування
08.09.2011

Реформа системи охорони здоров'я передбачає, перш за все, зміну механізмів фінансування медицини. Такі механізми відпрацьовуються в пілотних Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій області та м. Києві і мають сприяти подоланню недосконалості існуючих механізмів розподілу ресурсів, оплати медичних послуг. Зміни у фінансуванні системи охорони здоров'я полягатимуть у наступному.

Проводиться розмежування видатків за видами медичної допомоги: первинна медична допомога фінансуватиметься з районного/міських бюджетів, а вторинна, третинна та екстрена - з обласних бюджетів. Виключенням є м. Київ, де всі види допомоги фінансуватимуться з міського бюджету. Якщо раніше первинна допомога фінансувалась за "залишковим" принципом - основні кошти йшли на фінансування закладів, що надають спеціалізовану допомогу, то в процесі реформування змінюються підходи до фінансування первинної медичної допомоги, оскільки близько 75% пацієнтів потребують саме її. Орієнтовно видатки на первинну медичну допомогу з районного/міських бюджетів мають становити біля 25-30% (сьогодні ці видатки становлять до 10%).

Планується застосовувати елементи програмно-цільового методу розроблення та виконання місцевих бюджетів у частині видатків на охорону здоров'я за відповідними видами медичної допомоги - первинна, вторинна, третинна та екстрена.

Заклади охорони здоров'я фінансуватимуться за видами медичної допомоги відповідно до договорів про медичне обслуговування. На сьогодні фінансування закладів охорони здоров'я здійснюється на основі кошторисів. Надалі ж передбачено запровадження договірних відносин між замовником (фінансуючою стороною - розпорядником бюджетних коштів) і надавачем медичних послуг (закладом охорони здоров'я) на основі договорів про медичне обслуговування населення для надання первинної, вторинної, третинної та екстреної медичної допомоги. Договори міститимуть обов'язкову інформацію про обсяги як наданих послуг, так і фінансування, а також індикатори якості наданої допомоги. Таким чином, кошти будуть спрямовані на конкретного пацієнта, а не на утримання закладу охорони здоров'я.

Завдяки впровадженню нових механізмів фінансування передбачається пов'язати заробітну плату медичних працівників, з обсягами та якістю виконаної ними роботи , за які запроваджується порядок встановлення заохочувальних виплат медичним працівникам. В першу чергу це стосується лікарів первинної ланки. Для цього розробляються критерії якості надання медичних послуг.

Крім того вже законодавчо визначено, що всі видатки загального фонду місцевих бюджетів пілотних регіонів на охорону здоров'я є захищеними, тобто їх обсяг не може змінюватися при скороченні затверджених бюджетних призначень.

Детальніша інформація  за адресою:

www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20110908_0.html