RSSВерсія для друку
Національна служба здоров’я України укладе 1200 договорів з мед установами на первинці
27.10.2017

Заступник міністра Павло Ковтонюк повідомив, що НСЗУ укладе 1200 договорів. Вони стануть частиною реформи та системи «Гроші йдуть за пацієнтом».

«Наші плани на найближчий час стосуються лише «первинки». У нас близько 1200 медустанов, юридичних осіб, з якими потрібно укласти договори», — сказав Ковтонюк.

Поки ж новий орган створюється, набираються кадри та директора, медична галузь буде фінансуватись в порядку, який визначить Кабінет міністрів. Фактично, ніяких змін поки що не буде, все працюватиме традиційно. Шокувати медиків та українців кардинальними змінами в МОЗі не збираються.

В той же час, план на те, що з другої половини 2018 року, а саме з 1 липня, медичні заклади та лікарі первинної ланки перейдуть на нову систему фінансування не відміняють. За ці місяці, після офіційного підписання законопроекту №6327 президентом України – лікарі мають почати набір своїх пацієнтів, щоб забезпечити себе фінансуванням.

Лікарі, які не зможуть це зробити, вважатимуться недостатньо кваліфікованими і працювати в новій системі вони просто не зможуть. Таким чином, МОЗ хоче залишити в галузі лише найкращих лікарів.

В той же час, експерти не бачать свободи вибору в селах. Фактично, щоб забезпечити сільську місцевість кваліфікованими кадрами, громади будуть йти на всі можливі умови. Навіть, якщо будуть побудовані амбулаторії.

Джерело