RSSВерсія для друку
Набуттю в Україні чинності Конвенції "про викрадення дітей" 5 років
02.09.2011

1 вересня 2011 року виповнилося п‘ять років з дня набуття для України чинності Гаазької конвенції про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей. Про це повідомили у прес-службі Міністерства юстиції України.

За словами міністра юстиції України Олександра Лавриновича, за період застосування Конвенції Міністерством юстиції України як Центральним органом з виконання Конвенції було опрацьовано 136 заяв.

Зокрема, Міністерством юстиції України на підставі Конвенції було направлено 37 заяв до іноземних органів. Найбільша кількість з них була спрямована до Італії – 17 заяв, до США - 5, до Німеччини - 3, до Бельгії - 3. З них, 29 заяв стосувалися повернення дитини до України та 8 заяв - реалізації права доступу до дитини, яка проживає за кордоном.

Як відомо, Гаазька конвенція про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей під терміном «викрадення» передбачає незаконне переміщення або утримування дитини, якщо при цьому порушуються права піклування про дитину відповідно до законодавства держави, у якій дитина постійно мешкала до переміщення або утримування.

Суть Конвенції полягає в тому, що один із батьків (або будь-яка інша особа, якій належать права піклування про дитину) не має права одноосібно приймати рішення про зміну місця проживання дитини та, зокрема, вивозити її в іншу державу. А у випадку виникнення такої ситуації дитина має бути негайно повернута в державу свого постійного проживання для того, щоб компетентний орган саме цієї держави як держави постійного місця проживання дитини прийняв рішення про визначення місця проживання дитини та участь у її вихованні батьків (інших осіб). Головними цілями Конвенції є забезпечення негайного повернення дітей до держав їхнього постійного місця проживання та захист від шкідливих наслідків їх незаконного переміщення до інших держав або незаконного утримування.

Детальніша інформація за адресою:

health.unian.net/ukr/detail/223780