RSSВерсія для друку
На Рівненщині набирає обертів програма із компенсації вартості ліків для гіпертоніків
21.12.2012

Вже майже два місяці, як на Рівненщині діє другий етап державної програми із здешевлення ліків для гіпертоніків. Від 1 листопада жителям області, які страждають на гіпертонічні хвороби, лікарі виписують пільгові рецепти на препарати від високого тиску. Лише за перший місяць їх отримали майже 12 тисяч рівненчан. Найактивніше можливістю придбати ліки зі знижкою користуються гіпертоніки обласного центру, а також Дубровицького та Костопільського районів.

За інформацією медиків, нині на Рівненщині налічується більше 250 тисяч людей, які страждають на гіпертонічну хворобу. З них - понад 60 відсотків - під диспансерним наглядом. Значна частина пацієнтів - це малозабезпечені та соціально незахищені краяни. Найвищий рівень гіпертонічного захворювання зафіксований у Березнівському, Гощанському, Дубровицькому, Корецькому та Костопільському районах, а також в обласному центрі.

Отже, для того, щоб зберегти своє здоров'я та заощадити кошти, краянам потрібно звернутися до терапевта, педіатра, кардіолога чи сімейного лікаря та отримати рецепт. Лікар записуватиме в ньому не торгову, а лише міжнародну назву медичного препарату. Таким чином, право вибору лікарського препарату залишається за пацієнтами.

У найближчій визначеній аптеці хворим на гіпертонію фармацевти пропонують увесь перелік аналогів вітчизняного та зарубіжного виробництва. Потому аптекар обраховує його вартість за спеціальною формулою. А людина самостійно визначає, скільки готова доплатити за своє лікування. При цьому вона сплачує не усю вартість ліків, а лише різницю між роздрібною ціною та референтною ціною, тою, яка була визначена МОЗ України. Решту аптекам повертає держава. Відтак, залежно від вибору пацієнта, вартість препарату бюджетним коштом здешевлюють на 10-80 відсотків.

Джерело: http://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20121221_1.html