RSSВерсія для друку
На Полтавщині відкрили обласний перинатальний центр ІІІ рівня
28.12.2012

У рамках реалізації Національного проекту "Нове життя - нова якість охорони материнства та дитинства" на Полтавщині було урочисто відкрито обласний перинатальний центр ІІІ рівня. У заході взяли участь Перший заступник Глави Адміністрації Президента України Ірина Акімова та заступник Міністра охорони здоров'я України Олександр Толстанов.

За словами медиків, діяльність перинатального центру в Полтавській області дозволить покращити стан репродуктивного здоров'я населення, підвищити доступність високоспеціалізованої медичної допомоги в амбулаторних і стаціонарних умовах матерям і новонародженим з використанням сучасних перинатальних технологій згідно з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Заклад створено на базі Полтавської обласної клінічної лікарні ім. М. Скліфосовського. Реконструкцію корпусу було розпочато у червні цього року. Загальний кошторис робіт склав 67,8 млн грн, із них 28,2 млн грн - вартість сучасного медичного обладнання. Так, у відділенні інтенсивної терапії функціонує апарат інтелектуальної вентиляції легенів "Гамільтон S1", здатний самостійно визначати режими штучної вентиляції легенів. Також встановлено енцефалограф Olympic OFM 6000, призначений для контролю та спостереження за функцією головного мозку шляхом отримання сигналів ЕЕГ. Крім того, реанімаційні зали, операційні та індивідуальні пологові зали облаштовані як медичні чисті приміщення (за класом чистоти ISO 6:7), там встановлено систему приточно-витяжної медичної вентиляції з фільтрацією приточного повітря через бактеріальний фільтр.

Штатним розкладом Полтавського обласного перинатального центру передбачено 347 посад. Також створено навчально-практичний тренінговий центр для підготовки лікарів акушер-гінекологів, неонатологів, анестезіологів, сімейних лікарів, середнього медичного персоналу лікувально-профілактичних закладів області. У закладі впроваджено сучасні телекомунікаційні технології, що дозволяють у режимі реального часу проводити консультації з провідними фахівцями інших лікувальних закладів. Налагоджено взаємодію з науковими установами Національної академії наук України.

Довідково:

Національний проект "Нове життя - нова якість охорони материнства та дитинства" запроваджений з ініціативи Президента України Віктора Януковича і реалізується під контролем Глави держави заради досягнення Цілей розвитку Тисячоліття, озвучених Президентом України на Саміті ООН 2010 року: покращення демографічної ситуації в Україні, зниження материнської, малюкової захворюваності, інвалідності та смертності шляхом підвищення рівня якості та доступності висококваліфікованої медичної допомоги матерям і дітям.

Концепція реалізації Національного проекту спрямована на забезпечення якісною і доступною висококваліфікованою медичною допомогою матерів та новонароджених дітей, створення умов для сталого демографічного та соціально-економічного розвитку держави, підвищення рівня національної безпеки шляхом створення мережі регіональних перинатальних центрів ІІІ рівня, забезпечених інноваційними технологіями та сучасним обладнанням.

Проектом "Нове життя" передбачено створення до 2014 року мережі з 27 перинатальних центрів по всій країні, завдяки чому населення буде забезпечене висококваліфікованою медичною допомогою, доступними послугами з питань планування сім'ї, високоякісною медико-генетичною допомогою та створенням умов для безпечних пологів. Національний проект повністю узгоджується з системною модернізацією в охороні здоров'я, спрямованою на підвищення якості та доступності медичної допомоги.

Від початку цього року в Україні відкрито перинатальні центри в Києві, Кіровоградській, Харківській, Донецькій, Дніпропетровській, Житомирській, Полтавській областях та в АР Крим.

Протягом 2013-2014 років буде створено перинатальні центри у Запорізькій, Луганській, Рівненській, Хмельницькій, Тернопільській, Волинській, Чернівецькій, Київській, Черкаській, Львівській, Херсонській областях та другий такий центр у Києві.

Джерело:

http://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20121228_0.html