RSSВерсія для друку
На Львівщині стартувала акція з раннього виявлення онкопатологій у жінок
10.10.2013

В області вшосте розпочалася акція «Профілактика та раннє виявлення раку грудної залози та шийки матки», яка триватиме з 7 по 22 жовтня 2013 року.

Щоб поінформувати населення про цей захід, у Львівському державному онкологічному регіональному лікувально-діагностичному центрі відбулась прес-конференція за участю провідних онкологів та гінекологів області.

Заступник головного лікаря онкоцентру з лікувальної роботи Орест Тріль розповів про захворюваність та рівень ранньої діагностики у Львівській області.

За його словами, в регіоні минулого року виявлено 700 випадків захворювання на рак молочної залози (340 жінок померло), 267 випадків раку шийки матки (померло 118 жінок).

Завідувач мамологічного відділення онкоцентру Роман Іванців зазначив, що більшість жінок занадто пізно звертаються за медичною допомогою. «Зазвичай ми діагностуємо рак у ІІІ-ІV стадії. Але ж він вважається візуальним, доступним для діагностики набагато раніше. В області лише 10% жінок діагностувались у І стадії раку молочної залози. Близько 90% пацієнток щорічно отримують спеціалізоване лікування. У цьому році лікарі онкоцентру вперше провели органозберігаючу операцію – трахелектомію. Така методика дозволяє зберегти репродуктивну функцію жінки», – наголосив він.

Джерело