RSSВерсія для друку
На Хмельниччині обговорено розвиток системи паліативної та хоспісної допомоги в регіоні
05.05.2011

У Хмельницькій області відбулась прес-конференція Голови правління Української ліги сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги, екс-міністра охорони здоров’я України Василя Князевича та першого заступника голови обласної державної адміністрації Вадима Гаврішка.

Метою проведення прес-конференції стала підтримка та розвиток системи паліативної та хоспісної допомоги в регіоні за підтримки влади та громадськості. Саме у розвитку ефективної системи паліативної допомоги в Україні Міністерство охорони здоров’я України вбачає вихід із ситуації, що склалася.

Перешкод для створення закладів паліативної допомоги в Україні немало, однак паростки її вже є. В Україні функціонує 9 хоспісів та паліативних відділень для онкохворих або хворих на СНІД загальною кількістю до 600 ліжок у таких регіонах: Волинській, Донецькій, Харківській, Херсонській, Чернігівській, Хмельницькій, Львівській, Київській, Івано-Франківській обл. Серед них працюють і недержавні хоспіси, створені благодійними релігійними організаціями.

В останні роки з’явилися професійні та громадські організації, які дедалі частіше привертають увагу державних органів до проблем паліативної допомоги та прагнуть розвивати паліативну допомогу в Україні, які беруть участь у розробці нормативно-правової бази, сприяють підготовці кваліфікованих кадрів.

Існуюча в Україні Асоціація паліативної та хоспісної допомоги здійснює діяльність, що спрямована на організацію та розвиток надання паліативної допомоги пацієнтам та їх родинам, які зіткнулися із проблемою смертельного захворювання.

Відкрите звернення учасників національного семінару з паліативної допомоги
(формат PDF)