RSSВерсія для друку
На громадське здоров’я в Україні чекає зміна підходів до фінансування
02.04.2019

1 квітня 2019 р. відбулося чергове засідання Координаційної ради Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України з питань розвитку системи громадського здоров’я. На засіданні розглянуто зміни підходів до фінансування системи громадського здоров’я.

У вступному слові в.о. міністра охорони здоров’я доктор Уляна Супрун зазначила, що наразі перед системою громадського здоров’я стоїть багато викликів, зокрема в Україні триває спалах кору.

«Нещодавно ми завершили спецоперацію у Львівській області, завдяки якій вдалося досягнути 90% охоплення щепленнями проти кору, краснухи та паротиту серед школярів регіону. Наступна область, де буде проведена аналогічна спецоперація, — Хмельницька, — розповіла Уляна Супрун. — Але, долаючи виклики, ми не повинні забувати про системний підхід до розбудови системи громадського здоров’я. Нещодавно уряд схвалив розроблені нами Стратегію розвитку системи крові та Національний план дій боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів. Наступний етап розбудови системи — це зміна підходів до фінансування. І ці зміни повинні бути комплементарними зі змінами, які відбуваються в системі охорони здоров’я».

Триває підготовка бюджетної декларації

МОЗ України в рамках підготовки Бюджетної декларації на 2020–2022 роки вже запропонувало змінити назву програми «Проведення епідеміологічного нагляду (спостереження), діяльність закладів громадського здоров’я та заходи боротьби з епідеміями» на програму «Громадське здоров’я та заходи боротьби з епідеміями». Ця бюджетна програма об’єднає компоненти програм, які за суттю відповідають завданням та функціям громадського здоров’я, проте на сьогодні фрагментовані та розділені між іншими бюджетними програмами.

Новий механізм стратегічної закупівлі послуг

«Впродовж 2019–2020 рр. система громадського здоров’я перейде на новий, сучасний механізм стратегічної закупівлі послуг у сфері громадського здоров’я, — розповів Володимир Курпіта, генеральний директор Центру громадського здоров’я. — Впродовж 2019 (пілот) та 2020 р. буде забезпечено перехід від фінансування постатейних кошторисів закладів охорони здоров’я (лабораторні центри МОЗ України, які поступово будуть передаватись у власність органам місцевого самоврядування, центри здоров’я, центри медичної статистики, відділи моніторингу та оцінки центрів СНІДу тощо) до закупівлі конкретизованих пріоритетних послуг у сфері громадського здоров’я у закладів громадського здоров’я (обласні центри громадського здоров’я). Запровадження механізму закупівлі послуг спонукатиме органи місцевого самоврядування проводити оптимізацію вищенаведених закладів та сприятиме фінансуванню саме тих послуг, які необхідні державі в конкретний період, а не витрачати ресурс на їхнє утримання».

Проект пілоту нової моделі фінансування, який буде запроваджено в кількох областях, презентували представники проекту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я». Пілот, який буде розпочато після затвердження відповідної постанови Кабінету Міністрів України, передбачає вивчення ризиків фінансування регіонального центру громадського здоров’я, до складу якого буде передано лабораторний центр МОЗ України як автономний постачальник послуг у сфері громадського здоров’я на території відповідної області.

Проект урядової постанови про пілотування буде розміщено на сайті МОЗ України для громадського обговорення після технічних консультацій з експертами Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Джерело- https://www.umj.com.ua/article/140230/ulyana-suprun-na-gromadske-zdorov-ya-v-ukrayini-chekaye-zmina-pidhodiv-do-finansuvannya