RSSВерсія для друку
На часі реформування дитячої психіатричної служби. Ігор Марценковський
20.01.2012

"У Міністерстві охорони здоров'я створюється робоча група із залученням фахівців різних установ та відомств, причетних до реформування спеціалізованої психіатричної служби. Ми ставимо завдання удосконалити алгоритми діагностики та лікування психічних розладів у дітей, усунути дискримінацію дітей з особливими потребами при наданні освітніх та соціальних послуг, створити умови для їх адаптації до навчання в загальноосвітніх навчальних закладів", - повідомив головний позаштатний спеціаліст МОЗ України зі спеціальності "дитяча психіатрія" Ігор Марценковський.

Охорона психічного здоров'я дітей в Україні є складною проблемою. Існує спеціалізована психіатрична допомога дітям, але відсутня цілісна система охорони психіатричного здоров'я. Слід врахувати, що останнім часом змінилася структура діагнозів, з якими діти госпіталізуються в психіатричні відділення. Стало менше випадків госпіталізації дітей з розумовою відсталістю, але більше - з депресіями, аутизмом, та гіперкінетичними розладами.

Перерозподіл функцій у сфері охорони психічного здоров'я дітей вимагає відповідального використання наявних фінансових, кадрових та матеріально-технічних ресурсів і має спиратися на результати аналізу, проведеного МОЗ. Пріоритетом реформування є залучення ресурсів на користь тих форм, ефективність яких не викликає сумнівів. Але насамперед має бути врахована думка батьків та дітей, котрі отримуватимуть психіатричні послуги.

"Ми повинні змінити сам підхід до надання спеціалізованої психіатричної допомоги дітям. Рання діагностика і терапія психічних розладів залежить, у першу чергу, не лише від дестигмації психіатричної допомоги в цілому, а й також від спеціальної підготовки батьків, персоналу навчальних закладів, соціальних служб та лікарів загальної практики", - зауважив Ігор Марценковський.

Детальніша інформація за адресою:

www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20120120_2.html