29.12.2017

Згідно офіційній заяві прес-служби Міністерства охорони здоров’я, перелік збільшиться на 10 торгових назв та дві діючи речовини.

«27 грудня 2017 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову, яка вносить суттєві зміни в реалізацію програми «Доступні ліки» в 2018 році. Перш за все мова йде про доповнення програми ще двома діючими речовинами для лікування серцево-судинних захворювань і діабету другого типу – Лозартан і Глібенкламід», — повідомляє прес-служба.

Нагадаємо, що наступного року в Міністерстві очікують суттєве зниження вартості ліків в аптеках роздрібної торгівлі через прийняті зміни, які дозволяють зареєструвати лікарські препарати, які виготовляються в країнах з жорсткою перевіркою якості ліків та відповідають вимогам доказової медицини.

Стосовно програми «Доступні ліки», також очікується ряд змін. Через велику поширеність психічних розладів в Україні (депресія та депресивний синдром), в МОЗ наразі оговорюється питання щодо додання до програми безкоштовні антидепресанти (флуоксетин та амітриптилін).

Завдяки доступності антидепресантів очікується зниження вживання міцних спиртних напоїв та покращення ситуації з поширеністю психічних розладів.

Джерело