RSSВерсія для друку
МОЗ затвердило Методичні рекомендації щодо здорового харчування
18.02.2013

Міністерство охорони здоров'я України розробило та затвердило Методичні рекомендації для консультування пацієнтів щодо основних засад здорового харчування. Відповідні поради мають бути взяті до уваги головними лікарями закладів охорони здоров'я, лікарями загальної практики - сімейної медицини, ректорами вищих медичних навчальних закладів, а також професійними медичними організаціями та асоціаціями.

При підготовці Методичних рекомендацій фахівцями МОЗ були використані результати тих наукових робіт, які стосувались вивчення раціонів харчування окремих груп населення, а також було враховано глобальні та регіональні рекомендації ВООЗ та досвід інших країн.

За словами розробників документу, головною концептуальною відмінністю сучасних рекомендацій від традиційних підходів, є те, що харчування будь-якої людини, у тому числі дієтичне, базується на чотирьох головних складових: адекватності енергетичним витратам, збалансованості за вмістом найважливіших продуктів та нутрієнтів, безпечності їжі та максимально можливого збереження задоволення від її споживання. При цьому, як зауважують лікарі, дієта хворої людини повинна максимально включати ці чотири складові. Пацієнти не повинні групуватись "навколо дієтичних столів" за ознакою власної хвороби.

Детальніше…