RSSВерсія для друку
МОЗ запускає онлайн-платформу з клінічними протоколами лікування
16.05.2018

Міністерство охорони здоров’я створило новий ресурс, де медики можуть отримати доступ до клінічних протоколів європейських країн.

Доступ до ресурсу guidelines.moz.gov.ua відкрито виключно для зареєстрованих користувачів, але одразу треба зазначити що зараз всі протоколи на засадах доказової медицини доступні тільки англійською мовою.

Саме Міністерство планує перекладати протоколи поступово. Почнуть з протоколів які входять до Топ100 найбільш актуальних захворювань і станів, що зустрічаються на первинній ланці. Стосовно протоколів для лікарів спеціалістів нічого поки не коментують.

«Завдяки співпраці з Duodecim ми запускаємо онлайн-платформу для лікарів первинної ланки, на якій можна ознайомитися з сучасними протоколами на засадах доказової медицини, та відповідно, поглиблювати свої професійні знання», – коментує заступник міністра охорони здоров’я доктор Олександр Лінчевський.

Нагадаємо, що в квітні минулого року набув чинності Наказ МОЗ №1422 за яким було офіційно дозволено використання клінічних протоколів затверджених джерел. При цьому, фактично ця можливість не використовувалась через те, що доводилось самостійно шукати на них інформацію виключно англійською мовою.

Але в МОЗ не бажають відмовлятись від ідеї запровадити використання протоколів, які базуються на доказовій медицині. Разом з затвердженим переліком джерел МОЗ наказом №1422 призупинило подальшу розробку локальних клінічних протоколів.

Джерело