RSSВерсія для друку
МОЗ вирішить ситуацію з вакцинами в областях
19.08.2015

Заступник Міністра охорони здоров’я України Віктор Шафранський відвідав медичні заклади Черкаської, Кіровоградської та Дніпропетровської областей, аби перевірити реальну ситуацію з вакцинами на місцях.

 

Віктор Шафранський та заступник директора Департаменту громадського здоров’я МОЗ України Сергій Платов виявили у лікарнях Черкаської, Кіровоградської та Дніпропетровської областей майже повну відсутність вакцин для планового щеплення та на випадок інфекційних хвороб. Залишки імунобіологічних препаратів в цих областях є мінімальними, тому питання ефективного перерозподілу препаратів між медичними закладами є дуже актуальним.

 

Представники МОЗ обговорили з керівниками структурних підрозділів охорони здоров’я можливість придбання необхідних вакцин за кошти місцевих бюджетів, особливо це стосується препаратів проти ботулізму і правця, а також питання правильного збереження та обліку імунобіологічних препаратів.

 

Віктор Шафранський зі свого боку запевнив, що завдяки гуманітарній допомозі, співпраці з міжнародними партнерами та оперативному проведенню національних закупівель, необхідні вакцини почнуть з’являтися в регіонах найближчим часом: «Зараз розглядається два варіанти: закупівля препаратів через міжнародні організації і напрацювання необхідної документації для здійснення майбутніх закупівель, а також, паралельно, оголошення конкурсних торгів серед національних виробників. Це дасть змогу МОЗ визначити найбільш ефективний шлях в плані забезпечення населення якісними вакцинами за найменшою ціною», - зазначив він.

 

Представники МОЗ перевірили кабінети вакцинації у Смілянській міській дитячій лікарні, яка обслуговує 650 дітей, Знам’янській центральній районній лікарні, на обліку якої 6 тис. дітей, Олександрійської центральної районної лікарні, яка забезпечує вакциною 14 кабінетів щеплення на території району і обслуговує 9 тис. дітей, а також склад Дніпропетровської обласної дитячої лікарні. Остання постачає вакцини в усі медичні заклади Дніпропетровської області.