RSSВерсія для друку
МОЗ України спростувало інформацію про маніпуляції з держзакупівлями
19.09.2013

Міністерство охорони здоров'я України заявляє, що інформація, яка з'явилася у ЗМІ щодо маніпуляцій з боку МОЗ в тендерних закупівлях лікарських засобів для боротьби з вірусними гепатитами, є неправдивою, передає АМН з посиланням на МОЗ України.

У повідомленні Міністерства йдеться наступне:

"На початку вересня 2013 року керівництво МОЗ України та Європейського представництва компанії "MSD" в рамках робочих перемовин обговорили питання реалізації Державної програми по боротьбі з вірусними гепатитами, фінансування якої було ухвалено Урядом. Під час зустрічі представники "MSD" заявили про зниження ціни на пегільовані інтерферони для України у 2,5 рази, що дасть змогу додатково охопити лікуванням ще сотні хворих в рамках державного фінансування, на що у 2013 році заплановано 33, 2 млн грн.

Це рішення також встановить ціновий тренд в Україні на такі лікарські засоби, що сприятиме загальному здешевленню ліків для хворих на гепатит та дасть змогу збільшити охоплення лікуванням в межах державного фінансування.

Також під час перемовин керівництва МОЗ України з компанією "MSD" було досягнуто домовленостей про зниження ціни на препарат Тенофовір/Емтрицитабін/Ефавіренз для антиретровірусної терапії ВІЛ-інфікованих на 30%.

Таким чином, зниження ціни на цей препарат, який належить до рекомендованих ВООЗ, дасть змогу вивільнити кошти для здійснення додаткових закупівель за програмою боротьби з ВІЛСНІДом. Крім цього під час закупівель антиретровірусних препаратів 2013 року МОЗ України було досягнуто суттєвої економії – 23 517,03 тис. грн."

Цю інформацію МОЗ України поширило серед засобів масової інформації та оприлюднило на офіційному веб-сайті.

Нині МОЗ України формує номенклатуру лікарських засобів для лікування вірусних гепатитів та збирає заявки про потреби від регіональних закладів охорони здоров'я, аби, відповідно до загальної потреби, надалі провести необхідні тендерні торги.

Оскільки процедуру тендеру ще не розпочато, тож, відповідно, і заявок для участі в них від виробників лікарських засобів для боротьби з вірусними гепатитами МОЗ України не отримало.

"Виходячи із викладеного, Міністерство охорони здоров'я України просить громадські організації не лобіювати інтереси окремих виробників та не вводити в оману громадськість інформацією, що поширюється через засоби масової інформації, щодо штучного обмеження кількості продавців ліків та маніпуляцій із тендерами з боку МОЗ України", - зазначено у повідомленні.

Джерело