RSSВерсія для друку
МОЗ України розширює доступ українців до вакцин
04.10.2013

Тимчасове скасування GMP-сертифікації для імунобіологічних препаратів підвищить забезпеченість вакцинами. Якщо цього не здійснити, то, наприклад, понад 700 тисяч дітей залишиться без вакцинації проти туберкульозу (БЦЖ), взагалі зупиниться вакцинація проти сказу (хвороби з 100% летальністю).

 

Нині в Україні зареєстрована 41 вакцина, яка може застосовуватися для вакцинації населення відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень. Із них 28 (68%) препаратів – вакцини іноземного виробництва, 13 (32%) – вітчизняного. Для 12 вакцин іноземного виробництва відсутнє підтвердження умов виробництва вимогам GMP.

 

Серед них антирабічна вакцина, вакцина БЦЖ, оральна поліомієлітна вакцина, дифтерійний та правцевий анатоксини, а також інші лікарські засоби, аналоги яких відсутні в Україні, – сироватки протигангренозна, протиботулінічна, протидифтерійна, протиправцева; бактеріофаги дизентерійний, сальмонельозний, синьогнійний та інші. Дані препарати використовується в Україні понад 30 років, їхня ефективність та безпечність доведена роками використання.

 

14 вакцин іноземного виробництва, що входять до календаря профілактичних щеплень та мають підтвердження вимог GMP, видане Держлікслужбою, на жаль, не зможуть повністю забезпечити захист населення від небезпечних інфекційних хвороб, що призведе до зриву планової вакцинації, накопиченню пацієнтів, які не мають імунітету та спалахів захворювань. Зараз без наявності підтвердження Держлікслужбою виробництва вимогам GMP, більша частина вакцин підпадає під ризик ненадходження на фармацевтичний ринок України, що створить загрозу здоров’ю нації.

Детальніше http://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20131004_a.html