RSSВерсія для друку
МОЗ України прагне обмежити обіг дешевих вітчизняних ліків
05.08.2014

МОЗ України прагне обмежити обіг дешевих вітчизняних ліків. Це випливає з проекту постанови КМУ, оприлюдненого 4 серпня поточного року для громадського обговорення на офіційному сайті міністерства. Цим проектом пропонується запровадити обмеження роздрібної націнки на дешеві лікарські засоби вітчизняного виробництва на рівні 30%.

Виходячи з проекту документа МОЗ України пропонує наступне: якщо закупівельна ціна на лікарський засіб складає 1000 грн. аптеці дозволяється заробити на його реалізації 100 грн, якщо 500 грн. – аптека може заробити 75 грн., якщо препарат коштує у постачальника 100 грн. – аптека може заробити на його реалізації 25 грн. А якщо ціна постачальника складає 12 грн., аптеці дозволять заробити на його реалізації лише 4 грн.

Такий підхід к регулюванню роздрібних надбавок лікарські засоби створює нерівні конкурентні умови для виробників дешевих та високовартісних ліків. Відповідно, прийняття згаданого проекту постанови КМУ не стимулюватиме постачання дешевих вітчизняних ліків до аптечної мережі, їх реалізацію та споживання. Відтак цей проект документу потребує уваги з боку АМКУ.

Детальніше: