RSSВерсія для друку
МОЗ України планує запровадити механізм відшкодування вартості ліків з 1 січня 2017 року
05.10.2016

Після досить тривалої перерви 30 вересня 2016 р. відбулося чергове засідання Громадської ради при МОЗ України. Участь у заході також взяло керівництво Міністерства в особі в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун та її заступників Романа Ілика, Павла Ковтонюка та Оксани Сивак.

Серед іншого Р. Ілик представив присутнім проект «Доступні ліки», реалізація якого, за словами доповідача, має розпочатися з 1 січня 2017 р. Для досягнення даної мети МОЗ України розробило 2 проекти постанов КМУ, які 30 вересня винесено на громадське обговорення:

Перший проект урядової постанови передбачає запровадження механізму повного/часткового відшкодування вартості лікарських засобів уже з 1 січня 2017 р.

Нагадаємо, що на початку липня відповідний проект урядової постанови вже виносився Міністерством на громадське обговорення. Також його опрацьовувала робоча група з референтного ціноутворення на лікарські засоби. Попередня редакція проекту встановлювала запровадження механізму реімбурсації з 1 жовтня цього року і визначала 24 категорії захворювань та 124 позиції лікарських засобів для їх лікування, на які б поширювалося відшкодування вартості.

Згідно з оприлюдненим 30 вересня на сайті МОЗ України проектом документа повному/частковому відшкодуванню вартості підлягатимуть лише 27 позицій препаратів для лікування серцево-судинних хвороб, цукрового діабету ІІ типу, бронхіальної астми. Такі ліки виписуватимуть на рецептурних бланках форми 1 із зазначенням міжнародної непатентованої назви та виду відшкодування (повне або часткове). Відшкодування вартості здійснюватиметься на рівні затвердженої МОЗ України референтної ціни (ціни відшкодування) на лікарський засіб.

Проект урядової постанови щодо референтного ціноутворення також уже виносився на обговорення у липні цього року і опрацьовувався робочою групою з референтного ціноутворення на лікарські засоби.

Згідно з оприлюдненим 30 вересня проектом урядової постанови механізм референтного ціноутворення, який поширюватиметься на препарати, включені до переліку ліків вітчизняного та іноземного виробництва, які можуть закуповувати заклади охорони здоров’я за бюджетні кошти, пропонується запровадити вже з 1 листопада 2016 р.

Зовнішнє та внутрішнє реферування оптово-відпускної ціни на лікарський засіб здійснюватиметься на основі даних про оптово-відпускні ціни в референтних країнах (Болгарії, Молдові, Польщі, Словаччині, Чехії, Латвії, Угорщині і Сербії) та Україні, отриманих з офіційних джерел інформації.

Детальніше...

03.05.2024.

Уряд врегулював процедуру розширення Національного переліку основних лікарських засобів

Кабінет Міністрів України затвердив зміни до механізму...
03.05.2024.

Договори між НСЗУ та аптечними закладами за програмою «Доступні ліки» укладатимуться на довгостроковий період

З 1 грудня 2024 р. Національна служба здоров’я України...