28.07.2016

Україна має продовжити заходи, які спрямовано на подолання епідемії гепатитів В і С. Заходи і їх фінансування мають полягати не лише у лікуванні хворих, а й у ранній діагностиці, обліку хворих і оцінці ефективності використання державних коштів, профілактиці, інформуванні населення про шляхи передачі та загрози, які несуть вірусні гепатити. На цьому наголосили сьогодні в МОЗ України під час прес-конференції, присвяченій Всесвітньому дню боротьби з гепатитами.

 

За словами заступника Міністра охорони здоров’я України Романа Ілика, МОЗ України підтримує Глобальну стратегію сектору охорони здоров’я щодо вірусних гепатитів на 2016-2021 рр., ухвалену в травні 2016 року під час 69-ї сесії Всесвітньої Асамблеї охорони здоров’я, та продовжити комплекс заходів, спрямованих на забезпечення доступу хворих до якісних і безпечних лікарських засобів і режимів лікування, проведення скринінгових обстежень, посилення інформаційної складової щодо профілактики гепатитів та можливості лікування.

 

Метою цієї Стратегії є рішуча боротьба з пандемією гепатитів та ліквідація цього вірусу в світі до 2030 року, - відзначив в.о. представника ВООЗ та Глави Бюро ВООЗ в Україні Луїджі Мігліоріні. – Наразі ВООЗ працює над першим планом дій, головний посил яких – покращення обізнаності про захворювання серед населення та підвищення доступу до тестування на гепатит.

 

На міжнародному рівні Україна отримала високу оцінку дій, спрямованих на подолання проблем, пов’язаних з вірусними гепатитами. В першу чергу, це стало можливим завдяки реалізації Державної цільової соціальної програми профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів 2013-2016 рр. Заступник Міністра повідомив, що за цей час в країні вдалося покращити ситуацію із виявленням захворювань на гепатит, затвердити національні стандарти лікування гепатитів з урахуванням передового світового досвіду, налагодити роботу інфекційної служби, яка з кожним роком збільшує обсяги охоплення хворих необхідними програмами лікування, а також майже у стовідсотковому обсязі забезпечити регіони України тест-системами для скринінгу донорської крові на маркери гепатиту С відповідно заявленої потреби (494 880 одиниць).

Детальніше