RSSВерсія для друку
МОЗ України обговорило з пацієнтськими організаціями зміни в системі охорони здоров’я
27.06.2019

21 червня 2019 р. керівництво Міністерства охорони здоров’я України (МОЗ) та Національної служби здоров’я України (НСЗУ) зустрілися з представниками 22 пацієнтських громадських організацій.

В.о міністра охорони здоров’я Уляна Супрун зазначила, що для створення нової трансформованої системи охорони здоров’я медичним закладам уже потрібно почати роботу із закупівлі необхідного обладнання та автономізації системи.

З 2020 р. медичні заклади усіх рівнів переходять на нову модель фінансування згідно із Законом України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення».

У межах програми медичних гарантій (гарантованого пакета послуг) медичні послуги будуть оплачуватися (НСЗУ) за прямими договорами із медичними закладами.

Заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк розповів про гарантований пакет медичних послуг. «У такий пакет увійдуть послуги первинної, спеціалізованої амбулаторної, стаціонарної допомоги, а також екстрена, паліативна та реабілітаційна допомога», — підкреслив заступник.

При новій моделі пацієнти зможуть вільно обрати медичний заклад та лікаря, у якого вони хочуть лікуватися, а НСЗУ оплатить ці послуги за пацієнта без будь-яких посередників. Але діятимуть певні правила.

Звернення до сімейного лікаря, терапевта чи педіатра буде основною точкою входу пацієнта в систему. Сімейний лікар проведе плановий огляд, видасть направлення до спеціаліста або ж випише рецепт за урядовою програмою «Доступні ліки». Усі ці послуги вже оплачуються НСЗУ.

Другою точкою входу в систему для пацієнта буде екстрена медична допомога. У такому разі госпіталізація також покриватиметься НСЗУ.

Отримати доступ до спеціалізованих та інших медичних послуг у рамках програми медичних гарантій, які гарантовано оплатить НСЗУ, з 2020 р. пацієнти зможуть з електрон­ним направленням від сімейного лікаря, терапевта або педіатра.

Окремо будуть визначені випадки, коли можна буде звернутися до вузькопрофільного спеціаліста напряму.

Наразі команди МОЗ України та НСЗУ працюють над пакетом нормативних актів щодо принципів фінансування за всіма напрямками. До кінця року мають бути ухвалені документи, що стосуватимуться вимог до медичних закладів, особливостей договорів з НСЗУ, методик розрахунку тарифів на послуги та іншого.

Джерело-https://www.apteka.ua/article/505900