RSSВерсія для друку
МОЗ України: додаткових податків для страхової медицини на первинці не буде
28.10.2016

 Первинний рівень медичної допомоги – це основа системи охорони здоров’я, тому практичне втілення реформи необхідно розпочинати саме з первинки. Про це йшлося під час прес-конференції заступника міністра охорони здоров’я Павла Ковтонюка, який розповів засобам масової інформації подробиці майбутніх змін.

«Перед МОЗ стоять два практичних завдання — розпочати реальне розгортання страхової моделі фінансування медицини в 2017 році та забезпечити 100% покриття громадян медичною допомогою. Тому уряд та профільне міністерство обрали модель, яка потребує мінімальних змін в законодавстві та рекомендована ВООЗ і міжнародними партнерами», - наголосив Павло Ковтонюк. Він зазначив, що аналогічна модель (податки-бюджет-агенція) діє у Великій Британії, Скандинавії, Італії, Іспанії, Канаді та показала свою високу ефективність.

Перевагою запропонованої МОЗ реформи є те, що вона не потребуватиме окремих податків. «Збір страхових внесків в Україні вже існує: це загальна система оподаткування, - нагадав Ковтонюк. - Кожен громадянин сплачує непрямі податки (ПДВ, акцизи), здійснюючи будь-яку покупку в магазині».

Крім того, експерти вважають, що запровадження додаткового спеціального збору з заробітної плати чи фонду оплати праці призведе до подальшої тінізації ринку праці в умовах економічної кризи. Найбільше змін профільне міністерство прогнозує на етапі оплати медзакладам за страховий випадок за конкретного пацієнта. Разом з тим, зміни в галузі запроваджуватимуться поступово. "Сьогодні ми найменше хочемо завдати незручностей лікарям, які раніше неодноразово ставали жертвами спроб реформувати охорону здоров'я. У нас є чітке побажання від прем'єр-міністра: без різких рухів, максимальна комунікація і максимально плавно. Це буде непросто, але ми робитимемо все, щоб це було максимально плавно", - сказав заступник міністра.

Детальніше