27.01.2021

Міністерство охорони здоров’я України у новій Програмі медичних гарантій на 2021 рік удосконалить процес надання медичної допомоги пацієнтам із серцево-судинними захворюваннями. Про це під час брифінгу повідомив Міністр охорони здоров’я Максим Степанов. 

"Серцево-судинні захворювання — основна причина смертності в Україні. Лише за 2019 рік було проліковано 2 622 210 пацієнтів із таким діагнозом. Померла 138 341 людина. МОЗ вже провів велику роботу, аби зробити медичні послуги для пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями якіснішими. Цього року МОЗ удосконалить процес надання медичної допомоги таким пацієнтам. Зокрема, будуть визначені способи та методи надання медичної допомоги", — зазначив очільник відомства. 

Так, у новій Програмі медичних гарантій буде проведено розмежування у разі оплати за проліковані випадки із стентуванням та без стентування, а також збільшено тариф. Наразі Міністерство охорони здоров’я розробляє проєкт постанови Кабінету Міністрів України "Про деякі питання реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2021 році". Для прикладу, за надання медичної допомоги людині  при гострому інфаркті міокарда в стаціонарних умовах із проведенням стентування держава заплатить 32 299 гривень. 

Максим Степанов також повідомив, що у 2020 році  надання медичної допомоги при гострому мозковому інсульті в стаціонарних умовах та надання медичної допомоги при гострому інфаркті міокарда віднесені до пріоритетних послуг та встановлено підвищений тариф.

Нагадаємо, на початку січня за ініціативою Міністерства охорони здоров’я Кабінет Міністрів України вніс зміни до переліку лікарських засобів, вартість яких повністю або частково відшкодовується за Програмою "Доступні ліки", додавши 3 нових препарати.