RSSВерсія для друку
МОЗ стимулюватиме перекваліфікацію лікарів-спеціалістів у сімейних лікарів
11.12.2017

Навіть сьогодні розрахунки Міністерства кількості сімейних лікарів враховують кардіологів, гастроентерологів та пульнологів, які перекваліфікуються.

До реформи буде залучено 14 500 сімейних лікарів, 30 000 лікарів терапевної групи та 10 500 педіатрів і педіатрів – неонатологів. Гастроентерологи, пульмонологи та кардіологи проходитимуть курси перекваліфікації  та офіційно стануть українськими сімейними лікарями.

Таким чином Міністерство має намір використати абсолютно весь кадровий потенціалі на сьогодні.

«Справа в тому, що останні 25 років посада лікаря первинної ланки в Україні була  невигідною в медицині для заробітку. І реформа змінить насамперед це. У Швеції, Великобританії, Польщі, сімейні лікарі – одні з найбільш забезпечених фахівців в індустрії, адже державі вигідно стимулювати профілактику. У нас ситуація почне змінюватися, коли лікарі побачать на банківському рахунку медичної практики гроші, що надійшли за прямим контрактом від Національної служби здоров’я. У цей момент всім стане зрозуміло навіщо саме варто змінити спеціалізацію», — розповідає в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Нагадаємо, що згідно плану реформи, можливо вже з 2018 році, сімейні лікарі, які набрали максимальну кількість пацієнтів можуть отримувати приблизно 65 000 грн доходу в місяць.

При цьому, чиста зарплатня лікаря буде наближена до суми 15 тисяч гривень. Решта коштів йтиме на оплату праці медсестри та медичну практику. Все це також стимулюватиме перекваліфікацію спеціалістів у сімейних лікарів.

В той же час представники Комітету з питань охорони здоров’я та ряд експертів постійно повідомляють про те, що вже сьогодні медицина має дефіцит кадрів. Згідно заявам нардепів, з України вже виїхала вагома частина меличних працівників. 

Джерело