RSSВерсія для друку
МОЗ скасовує книгу викликів лікаря: Відтепер тільки за домовленістю з лікарем
15.03.2018

В Міністерстві переконані, що саме лікар та пацієнт мають домовлятись про виклики на дім. Тому відповідну книгу, з якою працювала реєстратура, відмінили.

Стара система виклику лікаря була надзвичайно ускладнена. Реєстратура приймала виклик, заносила його в книгу, лікар виїжджав по цим викликам, а потім ще звітував в цій книзі. Таким чином, лікар витрачав значну частину часу на дорогу, навіть у тих випадках, коли реальної необхідності у виклику на дім не було. Цей час, на думку МОЗ, він міг витратити на надання медичної допомоги одразу трьом пацієнтам, замість одного виклику.

«Коли пацієнти оберуть своїх лікарів та підпишуть з ними декларацію (кампанія з підписання декларацій із сімейними лікарями, терапевтами та педіатрами починається вже в квітні), вони зможуть напряму приймати рішення про необхідність та формат візиту. Можна буде просто подзвонити до свого лікаря та проконсультуватися телефоном. Таким чином лікар матиме час допомогти більшій кількості пацієнтів і потрапити набагато швидше до тих, кому для лікування терміново потрібен огляд лікаря і хто не в змозі відвідати амбулаторію», — написала Супрун.

При цьому, МОЗ нагадує, що обирати лікаря необхідно з розумом. Якщо пацієнт планує в майбутньому домовлятись про виклики на дім, то лікар має працювати недалеко від нього. Адже у випадках, коли пацієнт живе в одній частині міста, а лікар працює в іншій – останній просто фізично не зможе приїхати, це забере надто багато часу.

Таким чином, змінюється принцип роботи викликів лікаря на дім майже повністю:

Раніше звернення пацієнтів щодо виклику лікаря додому реєструвалися в Книзі запису викликів лікарів додому (№ 031/о) працівниками реєстратури. Потім лікар звітував у цій книзі щодо здійснених візитів. Відтепер усі звітування про прийоми, проведені лікарем, будуть фіксуватися у втричі скороченій формі 039/о: загальна кількість звернень та кількість відвідувань пацієнтів вдома.

Джерело