RSSВерсія для друку
МОЗ розпочне виписку рецептів за міжнародними непатентованими назвами
03.12.2013

На виконання вимог Держпідприємництва МОЗ розпочне виписку рецептів за міжнародними непатентованими назвами. Про це УНН повідомили у прес-службі відомства.

Чинними Правилами, затвердженими наказом МОЗ від 19.07.05 № 360, передбачалося виписування рецептів та вимог-замовлень на лікарські засоби виключно із застосуванням торгових назв ліків. Це дозволяло лікарям призначати хворим препарати конкретного виробника. Хоча в аптечних закладах в наявності були аналогічні лікарські засоби з тією ж діючою речовиною, проте значно дешевші. Таким чином вартість лікування хворого не була оптимальною, громадянин позбавлявся права на доступне лікування.

На виконання рішення Держпідприємництва, МОЗ розробив відповідні зміни до чинних Правил виписування рецептів та вимог-замовлень на лікарські засоби і вироби медичного призначення.

Так, Міністерством запропоновано вирішення цієї проблеми шляхом зміні підходу до виписування рецептів на лікарські засоби: не за торговою назвою конкретного виробника, а за міжнародною непатентованою назвою, що дозволяє пацієнту самостійно визначитися щодо вартості ліків різних виробників виходячи з його бюджету.

Аналогічно вирішено проблему виписування лікарських засобів через вимоги-замовлення лікувально-профілактичних закладів або науково-дослідних установ з аптек та аптечних складів для забезпечення лікувально-діагностичного процесу чи проведення наукових досліджень.

Джерело