10.01.2018

Незалежно від того, чи складали ви списки планів та обіцянок напередодні нового року, ми виділили десять найважливіших пунктів, які ви обов’язково маєте реалізувати у 2018-му. Ці прості речі допоможуть поліпшити самопочуття, зберегти молодість та здоров’я, а іноді навіть врятувати життя.

1. ХАРЧУЙТЕСЬ ПРАВИЛЬНО

Здорове харчування і підтримка ваги в нормі – це профілактика найбільш небезпечних захворювань: серцево-судинних, діабету та раку.

У грудні ми представили першу в історії України тарілку здорового харчування.

 Заохочуємо всіх споживати корисні продукти з усіх груп щодня: овочі та бобові; фрукти та ягоди; цільні злаки та горіхи; молочні та кисломолочні продукти; риба, м’ясо, яйця.

Крім того, дотримуйтесь таких простих правил:

  • Менше солі і цукру в раціоні: до однієї чайної ложки солі і менше 50 г цукру на добу.
  • Режим харчування: снідайте протягом першої години після підйому, не пропускайте обід і вечеряйте за три години до сну. Влаштовуйте собі один-два перекуси. І їжте кожні три з половиною – чотири години.
  • Достатньо рідини: норма рідини в день для дорослої людини - 4% від загальної маси тіла, але орієнтуйтеся на свою спрагу.
  • Харчова безпеки

Докладніше тут

2. ПОЧНІТЬ ТРЕНУВАТИСЬ

Регулярна фізична активність є обов’язковою та незамінною складовою здорового способу життя у будь-якому віці. Щоденні різноманітні фізичні вправи допоможуть зменшити ризик небезпечних захворювань, включаючи патологію серця, інсульт, діабет та рак, поліпшать функціональний стан кісток та суглобів, рівень самооцінки та якості життя, апетит та можливість споживання більшої кількості здорової їжі.

Центр громадського здоров'я МОЗ України радить зробити над собою невеличке зусилля:

  • Щодня приділяти 30 хвилин фізичній активності.
  • Гра, ходьба, хатня робота, танці – усе рахується!
  • Шукати можливості бути активнішим щодня – піднятися сходами замість ліфта, прогулятися пішки, з’їздити у справах на велосипеді замість авто (тільки не по слизьких дорогах взимку)
  •  Залучити до спорту сім’ю і друзів – так набагато цікавіше!
  • Завантажити додаток для тренувань і слідкувати за своїми успіхами.

І не забудьте порадитися з лікарем, перш ніж зайнятися спортом!

3. КИНЬТЕ КУРИТИ

За даними ВООЗ, тютюн вбиває майже половину тих, хто курить. Це понад 7 мільйонів людей щороку. Більше 6 мільйонів таких смертей – це наслідок безпосереднього вживання тютюну, тоді як приблизно 890 000 – це некурці, які зазнають впливу диму.

Сигаретний дим містить більше 4000 хімічних речовин, з яких, принаймні, 250 – шкідливі, а понад 50 викликають рак.

Сигаретний дим, який заповнює закриті приміщення, містить більше 4000 хімічних речовин, з яких, принаймні, 250 – шкідливі, а понад 50 викликають рак. І це лише одна із причин кинути курити. Уже з першого дня відмови від сигарет ваш організм почне відновлюватися, а ризики виникнення хвороб, асоційованих з курінням, зменшуватися. Протягом 2-х років у вас значно зменшиться ризик ішемічної хвороби серця. А через 15 років ризик серцево-судинних захворювань знизиться до рівня некурця. Тому що раніше ви відмовитесь від куріння, то краще!

Якщо ви хочете кинути курити і вам потрібна допомога, вона є! Подзвоніть на гарячу лінію «Я кидаю курити» за номером 0-800-50-55-60, дзвінки безкоштовні та конфіденційні, або отримайте консультацію на сайті www.stopsmoking.org.ua. Тут вам допоможуть підібрати метод відмови від куріння, який підійде саме вам.

4. НЕ ЗАЙМАЙТЕСЬ САМОЛІКУВАННЯМ

Чимало людей надають перевагу самодіагностуванню, самолікуванню, самопризначенню ліків, керуючись телевізійною рекламою, порадами друзів, сусідів та провізорів. В результаті, великі кошти витрачаються на ліки, які нам не потрібні, не допоможуть або і взагалі нашкодять, бо через них ми відкладаємо прийом інших препаратів, які б нам справді допомогли. 

У більшості розвинених країн без рецепту можна придбати такі лікарські засоби, як офтальмологічні препарати, анальгетики, засоби для покращення сну, засоби проти нудоти, діареї, геморою, застуди та кашлю, підвищеної кислотності та інші. Натомість в Україні традиційно існує прямий доступ до більшості лікарських засобів, що створює низку проблем в сфері охорони здоров’я.

Як не помилитися? Якщо вас непокоїть стан вашого здоров’я, не шукайте порад на форумах – зверніться до лікаря! Давайте у новому році пообіцяємо собі шукати медичних рекомендацій лише у професіоналів! Знайдіть лікаря, якому довіряєте. Є час і можливість – пошукайте правдиву інформацію про методи та засоби лікування вашого захворювання, послуговуючись міжнародними практиками, що базуються на методах доказової медицини. Але спочатку отримайте правильний діагноз і рекомендації – від лікаря. І ще давайте пообіцяємо собі пропивати повний курс призначених препаратів, і не відміняти собі якісь ліки через два дні, бо стало краще.

5. ВИВЧІТЬ АНГЛІЙСЬКУ

Знання англійської мови відкриває безліч освітніх, наукових та професійних можливостей. Актуально це і для медиків, оскільки англійська – сучасна мова медицини. Наприклад, Oxford English for Careers включає вправи на граматику, розвиток словника та слухання: Medicine 1 і 2 розрахований більшою мірою на лікарів, Nursing 1 і 2 - медсестер/медбратів. Вивчити медичні терміни, поліпшити навички слухання та говоріння допоможе Medical English, а налагодити процес спілкування з пацієнтом - Englishmed.

Більше корисних ресурсів тут

6.СТАНЬТЕ ДОНОРОМ КРОВІ

Це не страшно і не боляче. Кров потрібна завжди, а одна доза донорської крові може врятувати аж три життя. Недоношені діти, хворі на рак, постраждалі в аваріях та інші пацієнти потребують нашої з вами допомоги.

Детальніше...