RSSВерсія для друку
МОЗ прогнозує подальше скорочення кількості курців в Україні
19.09.2012

16 вересня 2012 року набрав чинності закон № 3778-ІV щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів. Відтепер в Україні заборонена не лише реклама на радіо, телебаченні, в друкованих ЗМІ та на зовнішніх рекламних носіях, а й у мережі Інтернет, у магазинах та кіосках, а також спонсорство та стимулювання продажів тютюнових виробів.

У зв'язку з цим у прес-центрі Українського дому відбулася прес-конференція за участі представників Державної інспекції з питань захисту прав споживачів, відділу контролю за тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України, уповноваженого Президента України з прав дитини, громадських організацій та відомих українців.

Усі вони підтримали прийнятий закон як важливий крок для забезпечення здорового майбутнього українських громадян.

"Внаслідок ухвалених в Україні заходів контролю над тютюном та підвищення тютюнових акцизів, з 2008 по 2011 рік кількість курців в Україні скоротилася, за даними Держстату, з 10,1 млн до 8,6 млн, або на 15%. Також значно скоротилися показники смертності та захворюваності від обумовлених тютюном хвороб", - відзначив завідувач відділу контролю за тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України Костянтин Красовський.

На його думку, зникнення цигаркової реклами поступово зменшить негативний вплив саме на свідомість громадян, зокрема підростаючого покоління.

До кінця 2012 р. набуде чинності ще два антитютюнових закони: з 4 жовтня в Україні з'являться упаковки сигарет із спеціальними кольоровими зображеннями наслідків куріння, а з 17 грудня буде заборонено курити у всіх громадських та робочих місцях, включно із усіма приміщеннями громадського харчування.

"Запровадження в Україні з 16 вересня 2012 року повної заборони тютюнової реклами, з 4 жовтня 2012 року великих попереджень з малюнками на тютюнових пачках, а з 16 грудня 2012 року - звільнення закладів громадського харчування та культури від тютюнового диму призведе до подальшого скорочення числа спричинених тютюном хвороб та смертей", - впевнений Костянтин Красовський.  

Після прес-конференції учасники провели на сходах Українського дому акцію "Рекламо сигарет, давай прощавай!". Вони розгорнули величезну мапу України, на якій було розставлено 100 мишоловок з прилаштованими сигаретами. Активісти мітлами змели мишоловки з мапи, таким чином, символічно очистивши Україну від реклами сигарет.

Джерело:

http://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20120918_0.html

03.05.2024.

Уряд врегулював процедуру розширення Національного переліку основних лікарських засобів

Кабінет Міністрів України затвердив зміни до механізму...
03.05.2024.

Договори між НСЗУ та аптечними закладами за програмою «Доступні ліки» укладатимуться на довгостроковий період

З 1 грудня 2024 р. Національна служба здоров’я України...