RSSВерсія для друку
МОЗ продовжує втілення революційних заходів для підтримки хворих на гемофілію
18.04.2012

Упродовж останніх двох років Міністерство охорони здоров'я України здійснює якісний прорив у забезпеченні хворих на гемофілію необхідними препаратами. 

Передусім це стосується збільшення фінансування відповідної програми. З 2011 року винятково для лікування дітей хворих на гемофілію закуплено лікарських засобів на загальну суму 37 000 тис. грн. У 2010 році закуплено лікарських засобів для лікування хворих дорослих та дітей на гемофілію на загальну суму 18 532,9 тис. грн. 

У Державному бюджеті на 2012 рік передбачено на централізовані видатки на закупівлю медикаментів для хворих на гемофілію 118 млн грн, що на 100 млн грн більше ніж у 2010 році. Забезпечення хворих на гемофілію, у тому числі й дітей, факторами зсідання крові на сьогодні здійснюється переважно за рахунок централізованих державних закупівель, а також частково за позабюджетні кошти. 

Важливим кроком держави назустріч хворим на гемофілію є те, що відповідно до міжнародних стандартів з 2010 року в Україні розпочато впровадження профілактичного лікування дітей з тяжкими формами гемофілії А і В з метою запобігання їхньої інвалідизації. Зокрема, в Україні на профілактичному лікуванні перебуває 58 дітей з гемофілією А, 17 дітей з гемофілією В і 1 дитина з хворобою Віллебранда. Це важливе наближення до світових стандартів. Адже хворі в Україні раніше отримували традиційне лікування на вимогу. Таке лікування не спроможне призупинити прогресування гемофілічної артропатії, запобігти ускладненням, загрозливих для життя, смертності, пов'язаної із кровотечею, розвиткові інгібіторних антитіл та економічним наслідкам лікування ускладнень. Саме за таких умов 80 - 90% дітей віком до 14 років стають інвалідами, а у 18 річному віці - 100%. Разом з тим у країнах Західної Європи та Північної Америки впровадження профілактичного лікування дітей, хворих на гемофілію, мінімізує інвалідизацію до 1-2%. 

МОЗ України спільно зі світовими виробниками препаратів для гемофілії, Всесвітньою федерацією гемофілії, а також із залученням світових фахівців з проблем гемофілії, реалізує європейські стандарти надання допомоги хворим. Зокрема, у минулому році проведено низку зустрічей з провідними лікарями Европейського союзу та США, результатом яких стала розробка спільної стратегії реформування системи надання допомоги хворим на гемофілію, а також адаптація існуючих в Україні клінічних протоколів лікування до світових стандартів. Завдяки співпраці МОЗ України з провідними виробниками ліків в 2011 році досягнуто зниження ціни на препарати в середньому на 30%, що призвело до економії коштів, які в свою чергу були спрямовані на дозакупівлю ліків для хворих на гемофілію.  

"Не можливо не відзначити, що Міністерство охорони здоров'я, Прем'єр-міністр, Президент України звернули увагу на нашу проблему. Ми бачимо, що процес рухається. Завдяки цьому ми здобули можливість відчути, що гемофілія - це не вирок. Ми висловлюємо сподівання, що така тенденція збережеться, і хворі на гемофілію зможуть отримати зовсім іншу якість життя в Україні", - підкреслює з нагоди Всесвітнього дня гемофілії голова правління Всеукраїнського товариства гемофілії Олександр Шміло. 

Джерело:
www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20120417_4.html