RSSВерсія для друку
МОЗ працює над вирішенням проблеми кадрового дефіциту галузі охорони здоров'я
16.08.2011

Як визначив Міністр охорони здоров'я Олександр Аніщенко на підсумковій колегії МОЗ, на сьогодні однією з основних проблем в галузі є кадрове забезпечення медичних закладів. За офіційною статистикою МОЗ, кількість вакантних посад лікарів становить 46 962 особи. Загалом, забезпеченість лікарями в Україні становить 43,2 на 10 тис. населення (із них - 27 лікарів на 10 тис. населення, які безпосередньо надають медичну допомогу (всього в Україні 123 217 практикуючих лікарів), решта - молодший медичний персонал, санітарні лікарі, організатори охорони здоров'я, науковці, освітяни тощо.

Основними причинами кадрового дефіциту залишаються низька заробітна плата, природний рух населення (5%), зниження престижу професії, зміна професії, вихід на пенсію.

Уряд комплексно працює над вирішенням цієї проблеми. Зокрема, з 1 липня 2011 року підвищення заробітна плата медикам, чергове її підвищення планується з 1 вересня 2011 року. На 50% підвищено оклади фтизіатрам. Випускники медичних ВУЗів, які працевлаштовуються на селі, отримують одноразову матеріальну допомогу у розмірі 5 окладів. Введені надбавки до посадових окладів за вислугу років медичним працівникам, які постійно працюють у закладах охорони здоров'я у сільській місцевості тощо.

МОЗ здійснює і інші кроки щодо вирішення проблеми кадрового дефіциту. У пілотних регіонах буде відпрацьована модель щодо модернізації мережі закладів охорони здоров'я та забезпечення їх кадрами (в першу чергу, первинної ланки, де надається медична допомога 80% населення) за рахунок оптимізації закладів охорони здоров'я та розробки нових штатних розкладів у відповідності до реальної потреби регіонів.

Детальніша інформація за адресою:

www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20110816_1.html