RSSВерсія для друку
МОЗ планує запровадити примусове ліцензування виробництва лікарських препаратів
24.01.2013

Міністерство охорони здоров`я планує запровадити примусове ліцензування виробництва лікарських препаратів.

Як повідомляє «КоммерсантЪ – Украина», національні виробники, для яких ліцензія на випуск запатентованих препаратів буде дуже дорогою, зможуть звернутися до держави і поставити вимогу про зниження ставки.

На думку фахівців МОЗ , це допоможе забезпечити нижчі ціни на препарати. Проте в міжнародних корпораціях, що володіють патентами, не бачать в ухваленні документа сенсу - адже у кожного запатентованого препарату є аналог без патенту.

В опублікованому у понеділок, 21 січня, плані діяльності МОЗ наступного року йдеться, що відповідний проект мав бути затверджений у II кварталі.

Радник міністра охорони здоров`я Дмитро Підтуркін говорить, що зараз проект розробляє спеціальна робоча група, він буде готовий через кілька тижнів.

Примусове ліцензування дає змогу місцевим виробникам випускати запатентовані препарати навіть у тому разі, якщо вони не змогли домовитися з держателем патенту. "Якщо компанія хоче випускати препарат, але власник патенту вимагає необгрунтовано високу плату за його використання, то місцевий виробник звертається до уряду, який сам встановлює ставку роялті і змушує власника патенту віддати патент у використання", - пояснив Д.Підтуркін.

Джерело