RSSВерсія для друку
МОЗ опублікувало правила отримання сироватки проти ботулізму зі складів «Укрвакцина»
06.08.2018

Через новий випадок захворювання на ботулізм у Херсонській області 27 червня МОЗ України надало інструкцію, як отримати сироватку, щоб вчасно ввести її пацієнту.

Новий випадок захворювання було зареєстровано 27 червня 2018, після чого пацієнта поклали до лікарні під нагляд. В той же час, через відсутність сироватки у закладі керівництво було вимушено писати звернення до МОЗ України. Протиботулічна сироватка було введена лише 30 червня, на щастя після її введення стан пацієнта стабілізувався.

Наразі, за офіційною інформацією від МОЗ України, сироватка канадського виробництва присутня на складах ДП «Укрвакцина МОЗ України». Вона була отримана в якості гуманітарної допомоги від Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН).

Далі МОЗ надає наступну інструкцію для керівництва медичних закладів України:

  • отримати протиботулінічну сироватку можна зі спеціалізованого складу ДП “Укрвакцина МОЗ України”. Введення протиботулінічної сироватки передбачено, серед іншого, в курсі лікування при встановленні імовірного або підвердженого діагнозу ботулізм курс лікування. Така сироватка блокує дію токсину, що потрапив до організму. Отримати сироватку можна навіть у будь-який час (навіть вихідні або неробочі години)! Для отримання сироватки необхідно звернутись напряму до відповідального співробітника ДП “Укрвакцина МОЗ України” (повна інструкція розіслана в обласні департаменти охорони здоров’я).
  •  обов’язково повідомити територіальні органи Держпродспоживслужби та поінформувати органи місцевого самоврядуванняпро виявлення випадку захворювання на ботулізм та необхідність запобігти виникненню нових випадків захворювання. Місця торгівлі, громадського харчування чи виробництва харчових продуктів, де могла бути придбана чи вироблена їжа, що спричинила ботулізм, мають бути перевірені. Органи місцевого самоврядування мають вжити належних заходів щодо встановленого джерела отруєння у відповідності з вимогами чинного законодавства.

Джерело