06.12.2017

До кінця року Міністерство охорони здоров’я, за словами заступника міністра Романа Ілика, підготовлять зміни до Нацпереліку. Він запрацює з січня.

«Готуючи оновлений Національний перелік препаратів, ми залишили в ньому 367 найнеобхідніших ліків. Після консультації, дискусії з експертами та учасниками ринку ми плануємо додати до 367 ще 60. Це не все. Нова політика полягає в тому, що кожна поліклініка чи лікарня повинна мати короткий список препаратів із Нацпереліку, щоб пацієнти могли отримати їх безкоштовно», — повідомив заступник міністра.

Треба зазначити, що зміни до Національного переліку лікарських засобів МОЗ проводить вже більше півроку. Перелік у минулому вигляді мав запрацювати вже з липня 2017 року, але Кабінет Міністрів щоразу відкладав його запуск через те, що в нього продовжували вносити зміни.

Втім, зміни пояснюються також тим, що вони необхідні будуть для роботи реформованної первиної ланки, яка зміниться повністю у другій половині наступного року.

«При закупівлі ліків відбувається безліч порушень. Навіть при закупівлі через ProZorro медустанови примудряються прописати вимоги так, щоб закупити певний бренд. У результаті часто в лідерах по закупівлях ліків медустановами йдуть такі препарати, як настоянка глоду, екстракт сої або витяжки із плавників акули. Якщо так буде тривати й далі, то пацієнти в реанімації ніколи не будуть забезпечені життєво необхідними ліками», — пояснив Роман Ілик.

Джерело