14.08.2018

В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун заявляє, що за вимогами Бюджетного кодексу саме місцева влада сплачуватиме вартість комунальних послуг. З держбюджету медзаклади коштів не отримають.

«За вимогами Бюджетного кодексу видатки за комунальні послуги комунального медзакладу сплачуються з місцевих бюджетів. В тому числі, якщо медзаклад є комунальним некомерційним підприємством», — заявляє очільниця МОЗ.

Фактично ж ті кошти, які раніше йшли через медичні субвенції до медзакладів на виплачування вартості комунальних послуг, наразі перейшли до НСЗУ та передаються в медзакладами за новою системою  фінансування – за підписані декларації.  Відмову від централізованого фінансування на медпослуги пояснюють тим, що в рамках реформи децентралізації влади, кількість власних коштів в регіонах зросла, отже частково вони повинні взяти на себе обов’язок забезпечувати існування медзакладів.

Наприклад, ще до офіційного прийняття реформи у МОЗ повідомили, що якщо місцева влада не може підтримувати існування лікарні чи амбулаторії, МОЗ рекомендуватиме переформовувати заклад у менш затратний – хоспіс чи інше.   Джерело