RSSВерсія для друку
МОЗ офіційно повідомило, що за комунальні послуги медзакладів має платити місцева влада
14.08.2018

В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун заявляє, що за вимогами Бюджетного кодексу саме місцева влада сплачуватиме вартість комунальних послуг. З держбюджету медзаклади коштів не отримають.

«За вимогами Бюджетного кодексу видатки за комунальні послуги комунального медзакладу сплачуються з місцевих бюджетів. В тому числі, якщо медзаклад є комунальним некомерційним підприємством», — заявляє очільниця МОЗ.

Фактично ж ті кошти, які раніше йшли через медичні субвенції до медзакладів на виплачування вартості комунальних послуг, наразі перейшли до НСЗУ та передаються в медзакладами за новою системою  фінансування – за підписані декларації.  Відмову від централізованого фінансування на медпослуги пояснюють тим, що в рамках реформи децентралізації влади, кількість власних коштів в регіонах зросла, отже частково вони повинні взяти на себе обов’язок забезпечувати існування медзакладів.

Наприклад, ще до офіційного прийняття реформи у МОЗ повідомили, що якщо місцева влада не може підтримувати існування лікарні чи амбулаторії, МОЗ рекомендуватиме переформовувати заклад у менш затратний – хоспіс чи інше.   Джерело